3.4 C
Biograd na Moru
29/11/2023 23:58

Udruga “Super 8” iz Sv. Filip i Jakova – ljubitelji filma uspješno vode programe najstarijeg aktivnog kina u županiji

Najnovije

Počele prijave za 46.tradicionalni festival pjevača amatera ” Prvi glas Stankovaca 2023 “

Glazbena Udruga Melodija Stankovci ,organizira 46.tradicionalni festival pjevača amatera "Prvi glas Stankovaca 2023 " . Prvi glas Stankovaca...

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa : Edukacija obveznika s područja Zadarske županije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će u Zadru edukaciju obveznika s područja Zadarske županije u pitanjima...

Stanovnici Vrane moraju prokuhavati vodu za piće

Zbog zamućenja vode na izvorištu, mole se stanovnici mjesta Vrana, da vodu iz vodovodne mreže prokuhavaju prije korištenja za...

“Super 8“ je udruga koja okuplja ljubitelje kino i fotografske umjetnosti, nabavlja filmove, pokretač je i organizator brojnih zanimljivih događaja

Zahvaljujući inspirativnom i gotovo endemskom projektu u okvirima naše zemlje – poznatom i kao DKC Kino (društveno-kulturni centar) koje je dobilo svoj konačni oblik u kolovozu 2020. kao rezultat projekta K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje, sufinanciranog sredstvima Europskog Socijalnog Fonda, Sv. Filip Jakov postao je mjesto s jakom i dosljednom kulturnom scenom, aktivnostima u raznim udrugama, ali i mjesto s kompletno obnovljenom kino dvoranom.

Naime, udruga “U pokretu” u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov prije dvije godine je s projektom KINO – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje prošla na projektu Europskog Socijalnog Fonda “Kultura u Centru” vrijednom 2,2 milijuna kuna. Od tog iznosa 30 posto sredstava iskoristilo se za opremu kina, rasvjetu za pozornicu, tapete, pod i klimu te uređenje galerije s interijerom, dok je Općina u suradnji s Ministarstvom kulture kupila nove sjedalice (100.000 kn Ministarstvo kulture, 140.000 kn Općina Sv. Filip i Jakov), a nedavno je u cijelu kino dvoranu postavljena i klimatizacija.

Isto tako, Općina Sv. Filip i Jakov prethodno je za milijun kuna sanirala krov, a obnovljena je unutrašnjost kinodvorane, produžena pozornica, a kako bi bili ukorak s vremenom i ostatkom Europe digitalizirano je i kino, kupljen je 3D projekt i izvršila se izolacija. Od Ministarstva kulture dobilo se 300.000 kuna, a Općina je dodala još 106.000 kuna.

“Općina Sv. Filip i Jakov unazad nekoliko godina dosta je ulagala u obnovu kina te u današnjem vremenu kulturne ugroze pomaže radu udruga. Drago mi je vidjeti kako se malo po malo suradnjom s raznim udrugama i entuzijastičnim mještanima intenzivno radi na prostoru koji će postati multifunkcionalno mjesto, u kojem će se nakon završetka pandemije u većem obujmu nego do sada moći održavati priredbe, predstave, koncerti i razna društvena događanja. U naselju su aktivne brojne udruge kulturno-umjetničkog sadržaja, a različitim investicijskim potporama kojim je omogućena obnova, stvorili su se preduvjeti za daljnja zajednička ulaganja i suradnje”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Inače, DKC Kino Sv. Filip i Jakov prvi je društveno-kulturni centar sa sudioničkim modelom upravljanja kroz javno-civilno partnerstvo u ruralnom području Republike Hrvatske. Civilni sektor predstavljen je kroz neformalnu „Platformu za Kino“, koju za sada čine 6 članica organizacija civilnog društva i 37 pojedinačna člana.

Organizacije uključene u suradničku platformu su Umjetnička organizacija “Irida”, “Udruga Super 8”, “Ženska klapa Karmel”, “SKUD Kreativac”, Glazbena udruga “Jeremije” i udruga “U Pokretu”, koje predviđaju raznorazne programe, kojima će pridonijeti programskom razvoju Platforme. Kako bi se jačali kapaciteti i daljnji razvoj Platforme koja djeluje unutar filipjanskog DKC-a Kino, predan je projekt na natječaj Zaklade Kultura Nova za razvoj zagovaračkih platformi.

 

Zašto „Super 8“?

Upravo “Udruga Super 8“ svojom pričom dokazuje kako se uz puno ljubavi i truda svojim sumještanima može ponuditi kvalitetni sadržaj te ih polako uključivati u brojne maštovite projekte.

Za ime Udruge koju čine zaljubljenici u filmsku umjetnost inspiraciju za naziv pronašli su u staroj popularnoj filmskoj kameri Super 8mm. Pokretna je to kamera posebno izrađena za upotrebu filma Super 8mm. Naime,  Kodak je 30-ih godina proizveo Normal 8 film kao jeftiniju alternativu 16 mm filma. 1965 godine proizveo je Super 8 film i počeo novu eru u svijetu amaterskog filma na širinu od 8 mm filma proizveo je slike veće rezolucije od Normal 8 i time postigao bolju kvalitetu slike.  Filmovi S8 i N8 postigli su nevjerojatnu popularnost širom svijeta na kojima su odrasle čitave generacije amaterskih filmaša.

Udruga djeluje od 2018. godine te broji 20 članova a organizira redovne filmske projekcije od kolovoza 2018. godine u Kinu Sv. Filip i Jakova. Ujedno je suorganizator 4. FJAKA Film Festivala koji se održao u siječnju 2020. godine.

“Super 8“ je i  pokretač programa „Kinoteka“, programa koji podrazumijeva redovite projekcije nekomercijalnih filmova u DKC-u Kino u Sv. Filip i Jakovu uz popratne sadržaje, a kinoteka će se ubrzo odvijati  jednom mjesečno u filipjanskom kinu.

“Filmske projekcija za širu javnost biraju se po kategorijama klasičnog, stranog, hrvatskog, dokumentarnog, animiranog, umjetničkog i eksperimentalnog filma. Predviđeno je ugošćavanje umjetničko orijentiranog filmskog festivala”, kažu organizatori Kinoteke.

Popratni sadržaj za širu javnost odvijat će se prije ili poslije filmske projekcije u Tinelu (galerija DKC-a Kino). Predviđeno je održavanje filmskih kvizeva, razgovori i predavanja sa stručnjacima filmske umjetnosti, glazbene slušaonice i druženja. Program Kinoteka Udruge Super 8 pokrenut je u prosincu 2019.g. u Kinu Sv. Filip i Jakov te je zaustavljen zbog epidemiološke situacije uzrokovanom pandemijom Covid-19 ali s njme se ubrzo planira nastaviti.

„Foto klub“ je još jedan program Udruge Super 8 čiji su voditelji Andrija Pulić (autor) i Tereza Brzić. Podrazumijeva kontinuirane susrete članova kluba, fotografsku radionicu i dvije fotografske izložbe.

“Unutar Udruge “Super 8″ formira se Foto klub čiji se članovi nalaze jednom mjesečno na razmjeni znanja, vještina i ideja. Članovi kluba prisustvovati će fotografskoj radionici čiju će temu izabrati članovi kluba na prethodnom susretu. Kroz daljnje susrete članovi kluba će razrađivati ideje i prikupljati materijale za dvije fotografske izložbe koje će biti prikazane u galerijskom prostoru DKC-a KINA i u kalama Sv. Filip i Jakova. Foto klub početi će djelovati u veljači 2021. godine” rekla je Tereza Brzić.

 

 

Najnovije

Počele prijave za 46.tradicionalni festival pjevača amatera ” Prvi glas Stankovaca 2023 “

Glazbena Udruga Melodija Stankovci ,organizira 46.tradicionalni festival pjevača amatera "Prvi glas Stankovaca 2023 " . Prvi glas Stankovaca...
- Promo -

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa : Edukacija obveznika s područja Zadarske županije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će u Zadru edukaciju obveznika s područja Zadarske županije u pitanjima sukoba interesa i podnošenja imovinskih...

Stanovnici Vrane moraju prokuhavati vodu za piće

Zbog zamućenja vode na izvorištu, mole se stanovnici mjesta Vrana, da vodu iz vodovodne mreže prokuhavaju prije korištenja za piće, poručuju iz Komunalca. ...

Mađarski umjetnici donirali radove Muzeju antičkog stakla u Zadru

U Muzeju antičkog stakla u Zadru 15. rujna 2023. otvorena je velika izložba suvremenog mađarskog umjetničkog stakla pod nazivom “Povezani staklom.” Izložba je organizirana...

VII. Manifestaciju mladog maslinovog ulja u Maškovica Hanu

U organizaciji Han 2020 d.o.o. i suradnji sa Općinom Pakoštane, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Turističkom zajednicom Općine Pakoštane OBAVIJEST Pozivamo sve zainteresirane maslinare s...

Povezane vijesti

- Promo -