9.4 C
Biograd na Moru
8/12/2022 06:56

Za očuvanje radnih mjesta za studeni isplaćeno oko 433 milijuna kuna

Najnovije

Kreativan vikend Agrra Creative HUB-a u Biogradu na Moru

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) kroz svoj Agrra Creative Hub ovaj vikend, 10. i 11. prosinca, organizira...

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja,...

HT Premijer liga: Zadar bez problema protiv Alkara

ZADAR – ALKAR 90:66 (27:22, 20:14, 13:17, 30:13) U 10. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra večeras su u Dvorani...

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u srijedu da je do sada za mjeru očuvanja radnih mjesta za studeni lani isplaćeno oko 433 milijuna kuna potpora, a za prosinac oko 350 milijuna.

Na pitanje novinara uoči užeg kabineta Vlade da prokomentira izjavu varaždinskog župana Radimira Čačića da kasne isplate poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta, Aladrović je rekao kako se ne može složiti sa Čačićem jer je praktično sve što je trebalo za studeni i odrađeno.

Kako je kazao, eventualno postoje neki predmeti u kojima HZZ ima komunikaciju s poslodavcima, ako je nepotpuna dokumentacija i sl.

Aladrović je izvijestio da je za mjesec studeni do sada za očuvanje radnih mjesta isplaćeno oko 433 milijuna kuna, a za prosinac oko 350 milijuna kuna, dodavši da to ide u dinamici kakva je propisana.

Očuvana radna mjesta i tržište rada

Sve ostale mjere koje su vezane za siječanj i veljaču će po dostavi dokumentacije i zahtijeva biti isplaćene, rekao je ministar, istaknuvši da su sredstva osigurana. Za ovu godinu za mjeru očuvanja radnih mjesta osigurano je 2,2 milijarde kuna. Istaknuo je i da će poduzetnike i njihove zaposlenike pratiti koliko god bude potrebno, odnosno dok ne dođu u fazu da mogu normalno nastaviti sa poslovanjem.

Vezano uz mjeru pokrića fiksnih troškova, ponovio je da poduzetnici te troškove moraju podmiriti te potom podnijeti zahtjev Poreznoj upravi za njihovu nadoknadu. Po njegovim saznanjima iz razgovora s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, oko 1.000 takvih zahtijeva podneseno je u proteklih nekoliko dana, oni se obrađuju u Poreznoj upravi i po dobivanju podataka, HZZ će isplatiti i naknadu fiksnih troškova.

“Bit ćemo tu za hrvatske poduzetnike”, izjavio je Aladrović te dodao kako podaci za prošlu godinu ukazuju da su na taj način očuvana radna mjesta i tržište rada. Broj osiguranika je svega 8.900 manji nego je bio krajem 2019. i s tim rezultatima i kad se uspoređujemo s drugim zemljama možemo apsolutno biti zadovoljni, ustvrdio je Aladrović.

Rast plaća u gotovo svim sektorima

Kao još jedan pozitivan trend ističe i to da bez obzira što BDP pada plaće rastu gotovo u svim sektorima, osim ugostiteljstva i hotelijerstva.

“Možemo reći da se sa krizom borimo adekvatno u ovom trenutku. Naravno, pratimo iz dana u dan što se događa na tržištu rada, u ekonomiji i sukladno epidemiološkim zahtjevima ćemo ekonomski odgovoriti na pravilan, adekvatan i pravodoban način kao i do sada”, napomenuo je.

Na pitanje hoće li se epidemiološke mjere produžavati i na ožujak, odgovorio je da je mjera skraćenog radnog vremena donijeta za cijelu godinu, dok je mjera za očuvanje radnih mjesta propisana za dva mjeseca, te će se pratiti epidemiološka situacija i sukladno tome donositi daljnje mjere.

“Ako bude potrebe za daljnje mjesece, sigurno će se u skladu s fiskalnim mogućnostima naći modeli kojima će biti zadovoljni i poslodavci i zaposlenici”, zaključio je Aladrović.

Izvor: Hina/Vlada

Najpopularnije

Učenici Srednje škole Biograd na Moru sudjelovali na Hackatlonu u Zadru

U organizaciji Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru je za učenike iz sektora strojarstva u sklopu EU projekta „Budi...
- Promo -

Roisin Murphy – Doček Šibenik 2023

Roisin Murphy, najistaknutija članica benda Moloko već drugi put dolazi u Šibenik Nakon koncerta 2018.godine na Tvrđavi Sv. Mihovila, dolazi na trg Katedrale Sv. Jakova za...

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova,...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane. Božićnica...

Završna konferencija projekta CUHaCHA i CUHaCHA ZADAR CookingFest

CUHaCHA – ZADAR CookingFest Zadarski je kraj jedinstveni spoj Velebita i Mediterana. Njegova kulinarska baština odraz je prirodno-zemljopisnih osobitosti, ali i burnih povijesnih mijena. Tradicionalna...

Povezane vijesti

- Promo -