22.4 C
Biograd na Moru
19/07/2024 07:54

Završna konferencija projekta K.IN.O. u Sv. Filipu i Jakovu: Suradnjom udruga, europskih fondova i Općine Sv. Filip i Jakov stvoren multifunkcionalan centar kulture

Najnovije

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno...
Nakon predstavljanja i otvorenja izložbe “Multimedijalna monografija“ & “Fotografska radionica“, na završnoj konferenciji održana je i projekcija filma “Kartolina iz Krive kale”, dugometražnog dokumentarnog filma o filipjanskoj kulturnoj baštini

Osim kino predstava koje se redovno održavaju četvrtkom i nedjeljom u obnovljenoj kino dvorani  u Sv. Filip i Jakovu,  najvažnija ovogodišnja kulturna zbivanja su ona u sklopu projekta »KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje«, gdje je jučer i održana završna konferencija projekta K.IN.O.

Naime, Udruga “U pokretu”, koju vodi plesna pedagoginja Lucija Mikas, u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov i Zajednice udruga Centar nezavisne kulture Zadar, prije dvije godine je s projektom KINO – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje prošla na projektu Europskog Socijalnog Fonda “Kultura u Centru”.  Projekt  je imao proračun od 2.099,720 kuna, a sufinanciro se iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762 kune, odnosno 85 posto bespovratnih sredstava. Bespovratna sredstva državnog proračuna su 314.958 kuna ili 15 posto.

Od tog iznosa 30 posto sredstava iskoristilo se za opremu kina, rasvjetu za pozornicu, tapete, pod i klimu te uređenje galerije s interijerom, dok je Općina u suradnji s Ministarstvom kulture kupila nove sjedalice (100.000 kn Ministarstvo kulture, 140.000 kn Općina Sv. Filip i Jakov). Isto tako, prethodno je za milijun kuna saniran krov, obnovljena unutrašnjost kinodvorane, produžena pozornica, nedavno je postavljena i klima u cijeloj dvorani, a kako bi bili ukorak s vremenom i ostatkom Europe, Općina je digitalizirala kino, kupljen je 3D projekt i izvršila se izolacija. Od Ministarstva kulture dobilo se 300.000 kuna, a Općina je dodala još 106.000 kuna.

“Digitalizacija kino dvorane, hidroizolacija krova, klimatizacija, nove sjedalice, a zatim i projekt KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje predstavljaju obuhvatnije oživljavanje zgrade kina u centru Sv. Filipa i Jakova, koja je već neko vrijeme čekala svoju veću strukturnu i sadržajnu obnovu, a sad je već postala centar kulturnog, umjetničkog, zabavnog i društvenog života koji će svim generacijama moći ponuditi poneki sadržaj. Novim općinskim projektima i projektima EU fondova te suradnjom s udrugama u protekle dvije godine radilo se, ali i nastavit će se raditi, na stvaranju multifunkcionalnog mjesta primjernog za različite kulturne sadržaje”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Ostvareni ciljevi

Projekt je prijavljen na Europski Socijalni Fond „Kultura u Centru“ s ciljem stvaranja društveno-kulturnog centra, jačanje društvenih i kulturnih kapaciteta u Općini Sv. Filip i Jakov i okolici te uključivanje lokalne zajednice u kulturne aktivnosti, a kroz projekt se i razvio suvremeni model upravljanja društveno-kulturnog centra kroz javno-civilno partnerstvo. U tu svrhu uspostavljena je suradnja s domaćim i inozemnim stručnjacima koji su podržali razvoj suradnje između udruga, stanovništva i lokalne samouprave.

Projekt je predvidio, a zatim i ostvario, adaptaciju i opremanje kino dvorane te foyer-a koji se pretvorio u Tinel, tj. dnevni boravak za druženje i različite aktivnosti. Unutar projekta ostvareno je i mnoštvo kulturno-umjetničkih manifestacija i edukativnih radionica, od integrativnih procesa, dramskih i plesnih predstava, izložbi, izrade filipjanskog filma do lokalnih klasika poput “Fjaka Film Festivala“ te druženja u Tinelu.

Dokumentarni film o filipjanskoj kulturnoj baštini 

Osim predstavljanja i otvorenja izložbe “Multimedijalna monografija“ & “Fotografska radionica“, na završnoj konferenciji održana je i projekcija filma “Kartolina iz Krive kale”, dugometražnog dokumentarnog filma o filipjanskoj kulturnoj baštini u produkciji tvrtke “Pozitiv film” iz Zagreba. Film je ostvaren na temelju prethodnog etnološkog  istraživanja kojeg je provodila glazbenica i etnologinja dr.sc. Lidija Bajuk zajedno sa scenaristom i redateljem Antom Rozićem i izvršnom producenticom Dunjom Vuković. Evo što je Lidija Bajuk imala reći o svom iskustvu i susretu s Sv. Filipom i Jakovom:

“Kada se suvremeni ljubitelj starina i poštovatelj tradicije uputi u hrvatsko turističko odredište Sveti Filip i Jakov, unatoč trendovima nametnutima iz globalističkih središta moći kojima ni lokalne zajednice u srednjodalmatinskim naseljima ne odolijevaju, bit će ugodno iznenađen lokalizacijom tih utjecaja u njegovu današnjem izvanturističkom i turističkom svakdanu i blagdanu, živopisnim međugenaracijskim odnosima suvremenika čvrsto isprepletenima i s tradicijskim duhom vlastitih prethodnika i s unesenim tradicijama došljaka. A mnogoglasje o nemogućnosti suživota puka i plemstva, siromašnih i bogatih, školovanih i neškolovanih, ovih i onih – u filipjanskoj Krivoj kali ne odzvanja. Zahvaljujući znatiželji, poštovanju, povjerenju, suradnji i zajedništvu, pojedinačna nasljeđa i osobna iskustva neraskidivi su dio tkiva zajednice u starom i novom Sv. Filipu i Jakovu“.

Film će biti dostupan na Youtube kanalu pod naslovom “Kartolina iz Krive kale”, a aktivnost je također provedena u sklopu projekta K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje.

Platforma za Kino 

Radna skupina koja je sastavljena od predstavnika lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i građana Općine Sv. Filip i Jakov izradila je strategiju i model sudioničkog upravljanja u kulturi, predstavljenu na završnoj konferenciji projekta K.IN.O.

“Zajedno sa facilitatorom kreiran je model kojim će se upravljati kinom kao društveno-kulturnim centrom i koji će odgovarati potrebama lokalnog stanovništva Općine Sv. Filip i Jakov. Radnim sastancima je prethodila edukacija o sudioničkom upravljanju, koja se bavila konceptima i primjerima sudioničkog upravljanja u lokalnoj zajednici. Na primjerima iz Hrvatske izloženi su različiti oblici civilno-javnih partnerstava u upravljanju javnom infrastrukturom”, rekla je umjetnička voditeljica projekta KINO Lucija Mikas, predsjednica Udruge za kulturu i umjetnost “U Pokretu”.

Radni sastanci imali su za cilj, izradu strategije i uspostave sudioničkog modela upravljanja KINO-m kroz javno-civilno partnerstvo, uz suradnju svih dionika društva. Sam proces izrade strategije i uspostave sudioničkog modela upravljanja KINO-m kroz javno-civilno partnerstvo sastojao se od osam radnih sastanaka. Na sastancima radne skupine za izradu modela sudioničkog upravljanja izrađen je i prijedlog za osnivanje neformalne platforme korisnika kina pod naslovom “Platforma za Kino”.

“Svrha platforme je usklađivanje interesa korisnika kina s lokalnom samoupravom te pružiti mjesto suradnje svima koji žele koristiti kino, bilo za održavanje radionica, društvenih programa, manifestacija ili druženja. Neformalna platforma osnovana je 31. srpnja 2020. godine, a moći će joj se pridružiti organizacije civilnog društva i pojedinci. Kroz model suradnje predstavnika Platforme za Kino i Općine Sv. Filip i Jakov cilj je osigurati kvalitetan rad društveno-kulturnog centra koji će biti usmjeren na potrebe građana Općine Sv. Filip i Jakov”, rekla je Lucija Mikas.

INFO – Projekt »KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje«

Projekt »KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje«, s ukupnim proračunom od 2.099,720,06 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762,05 HRK, odnosno 85 posto bespovratnih sredstava, dok se ostalih 314.958,01 HRK odnosno 15 posto ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH. Prijavljen je na poziv Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstava u kulturi, nositelj je Udruga za kulturu i umjetnost »U Pokretu« Lucije Mikas, uz partnerstvo Općine Sv. Filip i Jakov i Zajednice udruga »Centar nezavisne kulture«, koja je ujedno i provoditelj projekta.
Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta članova i zaposlenika OCD-ova i javnog sektora, u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata u lokalnoj zajednici, uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u K.I.N.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje.

 

Najnovije

Dani vitezova Vranskih 20. i 21. srpnja u Vrani i Pakoštanima

i ove godine veliki povijesni spektakl oživljene povijesti DANI VITEZOVA VRANSKIH u trajanju od 1 dana u Vrani te...
- Promo -

TZ Pakoštane: Dani vitezova Vranskih održat će se 20.07. i 21.07. 2024.

Ovogodišnja manifestacija Dani vitezova Vranskih održat će 20.07 i 21.07 u Vrani i Pakoštanima Za prvi dan održavanja pripremljen je bogat program u Vrani, dok...

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati održati će se treći turnir...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog Muzeja Benkovac s početkom u...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno od samog naselja. Ovo područje,...

Povezane vijesti

- Promo -