19.4 C
Biograd na Moru
23/09/2023 16:53

Američka astronautkinja vratila se na Zemlju nakon 11 mjeseci na ISS-u

Najnovije

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1000 poziva upomoć

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. kada su na...

Županijska skupština odobrila Zavodu za hitnu medicinu nabavu 15 novih vozila za sanitet i hitnu

U prvih šest mjeseci 2023. godine, Zadarska županija bez proračunskih korisnika ostvarila je 16 milijuna eura prihoda uz...

Odmor i zabava za cijelu obitelj: Ne propustite Family Day u čarobnoj Crvenoj Luci 07. i 08. listopada

Ukoliko ste u potrazi za savršenim vikend odmorom, želite li se odmarati u skrivenoj pješčanoj uvali i...

Američka astronautkinja Christina Koch spustila se na Zemlju u četvrtak nakon gotovo godine boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) čime je potukla ženski rekord boravka u svemiru, objavila je Ruska svemirska agencija (Roskosmos).

Christina Koch provela je u svemiru 328 dana i spustila se na kozmodrom u stepama Kazahstana u središnjoj Aziji u 9:12 po GMT-u.

S njome su prizemljili i njezini kolege Luca Parmitano iz Europske svemirske agencije te ruski kozmonaut  Aleksandar Skvorcov.

Dan 28. prosinca bio je 41-godišnjoj Koch 289. proveden u svemiru, čime je premašila rekord koji je držala također američka austronautkinja (288 dana).

Inženjerka Koch već se upisala u povijest kao sudionica prve ‘ženske’ svemirske šetnje koju je u listopadu 2019. obavila s Jessicom Meir, biologinjom mora.

Dva dana prije povratka na Zemlju Christina Koch je u intervjuu za NBC rekla da će joj najviše nedostajati “mikrogravitacija”.

“Toliko je  zabavno biti na mjestu na kojem možeš skakati s poda do stropa kad god to zaželiš”, rekla je uz smijeh.

Koch je potukla rekord koji je držala Peggy Whitson (59), koja je izvela tri svemirske misije, ali je istaknula da će Whitson uvijek ostati njezina “heroina”, njezina “mentorica”.

Koch sanja da “će nadahnuti buduću generaciju istraživača” svemira.

Prva žena koja je poletjela u svemir bila je sovjetska kozmonautkinja Valentina Tereškova. Njezin let 1963. godine upisan je u povijest kao prva svemirska misija koju je obavila jedna žena sama.

Međutim, otkako lansira stručnjake na ISS, Rusija je slala samo muškarce u svemir s izuzetkom Elene Serove 2014.

Dvije kozmonautkinje danas su zastupnice u Dumi (donjem domu ruskog parlamenta) izabrane na listi vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

(Hina)

Najpopularnije

Grad Biograd bilježi porast broja stanovnika

Hrvatska ima manje od  4 milijuna stanovnika - 3.888.529, pokazuje popis stanovništva, na kojemu je popisano nešto više njih,...
- Promo -

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Tomislav Bralić i klapa Intrade snimili spot za pjesmu “Ostajem tu”

Ljubav prema Jadranu, moru, Dalmaciji, lokalitetu u kojem su odrasli, Tomislav Bralić i klapa Intrade predočili su pjesmom “Ostajem tu” Vinka Barčota, autora kojemu...

Grad Biograd na Moru na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom brine za obrazovanje gradske mladeži: 200€ za sve studente

. Gradonačelnik Grada Biograda na Moru, Ivan Knez, istaknuo je svoju snažnu predanost u obrazovanju i dobrobiti svojih sugrađana. U svojim naporima za oblikovanje svjetlije...

Povezane vijesti

- Promo -