6.4 C
Biograd na Moru
30/01/2023 19:38

EU zatvara vanjske granice, apel Nijemcima da ostanu kod kuće

Najnovije

Laibach objavili EP “Love Is Still Alive” ususret dolasku u Zagreb

Kultni slovenski glazbeni kolektiv Laibach objavio je EP “Love Is Still Alive”, a u sklopu prateće turneje vraća se...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA...

Braća Fantela imaju jasne ciljeve za 2023.

Šime i Mihovil Fantela ušli su u predolimpijsku godinu, u kojoj žele ostvariti normu za Igre u Parizu, ali...

U očekivanju zatvaranja šengenskih granica u utorak u podne, neke članice Europske unije već su zatvorile unutarnje granice u sklopu mjera protiv pandemije koronavirusa, najveće svjetske zdravstvene krize kojoj je zasad teško predvidjeti trajanje i posljedice po svjetsko gospodarstvo.

Pandemija je usmrtila više od 7.000 ljudi u svijetu na gotovo 176.000 potvrđenih zaraženih, prema podacima objavljenima do ponedjeljka navečer.

Nakon Kine, koja ima najveći broj smrti – 3.213, Europa je sada žarište epidemije s više od 2000 mrtvih, uglavnom u Italiji.

Očekuje se da u podne Europska unija zatvori svoje vanjske granice na 30 dana što govori da je ozbiljno shvatila upozorenja da se svijet samo u zajedništvu može boriti protiv “najveće svjetske sanitarne krize našeg doba”, kako ju je nazvala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Ne možete se boriti protiv vatre s povezom preko očiju”, a takva je situacija ako ne znate tko je zaražen, kritizirao je države direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i poručio “Imamo jednostavnu poruku za sve zemlje: testirajte, testirajte, testirajte”.

Izolacija, zatvaranje javnih objekata

Španjolska, koja je na korak da prijeđe psihološku granicu od 10.000 oboljelih od koronavirusa, u utorak je zatvorila kopnene granice za sve strance koji ne rade u zemlji ili nemaju prebivalište u njoj.

Mađarska, koja je isto već zatvorila svoje granice, potvrdila je u utorak da je broj slučajeva Covid-19 dosegnuo 50, od čega su 39 Mađari, devet je Iranaca, jedan je građanin Britanije, a drugi Kazahstana, piše agencija MTI. Reuters dodaje da će samo mađarski građani koji stižu zrakoplovom na budimpeštanski aerodrom moći ući u zemlju.

Austrija je upozorila u utorak da se svaka tri dana udvostruči broj zaraženih te izračunala da efektivna stopa umnažanja virusa trenutačno iznosi 1,44. To znači da jedna zaražena osoba prosječno zarazi drugih 1,44 osobe. Prva analiza u četvrtak pokazala je da je vrijeme udvostručenja zaraze iznosilo 3,3 dana, a danas je to 1,66 dana.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier rekao je mrežu RTL kako bi kriza koronavirusa mogla potrajati do kraja svibnja.

“Očekuje da ćemo se s posljedicama morati boriti cijeli travanj i cijeli svibanj”, rekao je. U to vrijeme bit će “velik broj novih zaraza” i zato savjetujem svima “neka se ne nadaju da će ovo završiti za osam dana”, rekao je Altmeier.

Zaraze u Francuskoj rastu sa 148 umrlih i 6.633 zaraženih, a predsjednik Emmanuel Macron odgodio je drugi krug lokalnih izbora predviđenih za 22. ožujka, najavio pomoć gospodarstvu da se nosi s krizom i odgodio provedbu reformi, među kojima najsporniju mirovinsku zbog koje su građani mjesecima provodili industrijsku akciju.

U Sjedinjenim Država broj zaraženih premašio je 4.200 od čega je više od 70 umrlih. Guverner države Ohio odlučio je odgoditi demokratske predizbore zakazane za utorak.

Granice zatvara i Kanda osim za državljane SAD, velik dio zemalja Latinske Amerike to također čini, a venezuelski predsjednik Nicolas Maduro proglasio je “potpunu karantenu” za cijelu zemlju.

Svjetske metropole zatvaraju ugostiteljske objekte, prostore za kulturnu i sportsku zabavu, a stanovnici brazilskog megapolisa Rija de Janeira upozoreni su da ne odlaze na plaže.

Brojne su države u Europi zatvorile obrazovne institucije, vrtiće, a crkve i vjerske zajednice koje su s početkom epidemije uvele posebne zaštitne mjere, sada zatvaraju i bogomolje.

Četiri velika svetišta u Iranu zatvaraju se, među njima Machhad, u Indiji se zatvara hram vječne ljubavi Taj Mahal, diljem svijeta vjernici su pozvani da ne dolaze na zajedničke mise u crkvama niti na skupne molitve u džamijama.

Gospodarstvo

Posvuda u svijetu, vlade i središnje banke donose mjere kojima nastoje ublažiti katastrofalne posljedice pandemije po gospodarstvo.

Zbog “ljuske tragedije”, skupina sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja svijeta objavila je da će “učiniti sve što je potrebno” da potakne svjetski rast, ciljanim akcijama, proračunskim i drugim mjerama.

Prvi put u obraćanju javnosti kojoj je iznio smjernice ponašanja u borbi s koronavirusom američki predsjednik Donald Trump predvidio je moguću recesiju u Sjedinjenim Državama.

Države diljem svijeta donose razne mjere kojima nastoje ublažiti katastrofalne posljedice na gospodarstvo. A učinci su već veliki U Aziji su se burze u utorak ujutro ponešto oporavile od jučerašnjeg pada U Eruopi su tržišta u ponedjeljak doživjela velik pad od 5,31 posto u Frankfurtu, odnosno 4,71 u Londonu.

Američki indeks Dow Jones urušio se za 12,93 pošto, što je najveći pad od Crnog ponedjeljka u listopadu 1987.

Burza na Filipinima zatvorila se u utorak i tako ostaje do nove naredbe i time postala u svijetu prva burza koja je povukla takav potez.

Izuzetno težak udarac koronavirus nanio je sektoru zračnog prometa.

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa zatvroit će do “90 posto” svojih kapaciteta na dugim letovima.

Američke kompanije zatražile su 50 milijarda dolara pomoći.

Australska kompanija Qantas smanjit će za 90 posto međunarodne letove.

U Sjedinjenim Država u kojima je državni tajnik Mike Pompeo optužio Kinu da “sije dezinformacije i glasine” o porijeklu bolesti, a predsjednik Trump iznova je o virusu govorio kao o” kineskom virusu” počela su prva klinička ispitivanja radi pronalska cjepiva.

Najpopularnije

ŠRU Podlanica Biograd poziva na upis u školu ribolova

ŠRU "PODLANICA" BIOGRAD NA MORU POZIVA!!! UPIS U ŠKOLU RIBOLOVA Športsko ribolovna udruga "PODLANICA" Biograd na Moru nastavlja sa radom...
- Promo -

Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Biograd

Noć muzeja u petak, 27. siječnja, obilježava se i u Zavičajnom muzeju grada Biograda na Moru U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Kultura i kreativnost kao nova turistička ponuda

U srijedu 25. siječnja u sklopu projekta CCI4TOURISM, partner na projektu Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA potpisala je Sporazum o suglasnosti...

Sveučilište u Zadru : Studenti nude besplatne pripreme za državnu maturu iz psihologije

Udruga studenata psihologije "Kasper", sa Sveučilišta u Zadru i ove godine, već tradiocionalno, održava besplatne, online pripreme za državnu maturu iz psihologije za naše...

Povezane vijesti

- Promo -