23.4 C
Biograd na Moru
15/08/2022 23:34

Europski dan bez automobila

Najnovije

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i...

Danas obilježavamo Europski dan bez automobila.

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima obišao je lokaciju na Smiljevcu na kojoj se uređuje dječje i sportsko igralište. U sklopu obilježavanja Europskog dana bez automobila, u obilazak se išlo biciklima iz sustava za iznajmljivanje koji je Grad zadar postavio kroz projekt kroz projekt CHESTNUT – CompreHensive Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport”.

Na do sada neuređenom prostoru na Smiljevu, uz OŠ Smiljevac UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša uredit će se košarkaško i dječje igralište, te pristupne staze.

Gradonačelnik je ovom prigodom pozvao građane  da svojim primjerom, ne samo danas, već tokom cijele godine doprinesu kvalitetnijem i zdravijem načinu života, smanjenju prometnih gužvi te da koriste javni gradski prijevoz ili jedan od vidova alternitivnih načina prijevoza, bicikliranje, pješačenje, kako bi smo naš grad učinili privlačnijim mjestom za život s većom čistoćom zraka i boljom kvalitetom života.

S ciljem jačanja svijesti o onečišćenju zbog učestale uporabe automobila, danas, 22. rujna, obilježava se Europski dan bez automobila, koji se u mnogim europskim i svjetskim gradovima obilježava svake godine.

Europski tjedan mobilnosti je svake godine posvećen određenoj temi iz područja održive mobilnosti. Ovogodišnja tema je „Mobilnost s nultim emisijama za sve“. Ona tema odražava ambiciozan cilj ugljičnoneutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu.

Emisije cjelokupnog prometnog sektora porasle su za 28 % u razdoblju od 1990. do 2018. godine, što ukazuje na nužnost poticanja ugljično-neutralnih prometnih rješenja u urbanim sredinama. Ugljična neutralnost može se postići kombiniranjem metoda, što uključuje smanjenje emisija ugljika kroz rješenja s niskim ili nultim emisijama za javni i osobni prijevoz, kao i pješačenje i bicikliranje.

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2020. ohrabruje te potiče građane da poduzmu korake kako bi svi zajedno postigli dugoročan cilj ugljično-neutralnog kontinenta. Iako je cilj dugoročne strategije dostižan u dalekoj budućnosti, izravne mjere za smanjenje onečišćenja, emisija ugljika ili prometnih zagušenja mogu polučiti i neposredne učinke.

Kako bi se senzibilizirala javnost o pitanju povećanja razine zaštite okoliša i kvalitete života te kako bi se promicale inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo gradsko kretanje, Grad Zadar svake godine donosi niz dugoročnih mjera kojima doprinosi smanjenju onečišćenja, emisije ugljika, prometnih zagušenja, poput: proširenja sustava javnih gradskih bicikala, unaprjeđenje infrastrukture za obnovljive izvore energije poput punionica za električna vozila, uvođenje pješačke zone na bedemima, nabavke autobusa sa nižom emisijom CO2, uvođenje usluge najma električnih romobila.

Dan bez automobila je uspješna inicijativa za smanjenje onečišćenja zraka i buke i odličan alat za podizanje svijesti naših građana. Stoga će pokretanje dugoročnih mjera, poput promicanja bicikliranja i pješačenja, kao i javnog prijevoza s niskim ili ugljično-neutralnim emisijama, imati vrlo pozitivne izravne učinke.

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Rezultati svih finalnih susreta 27. teniskog turnira ‘Oluja’ održanog prošli vikend u Biogradu i Pakoštanima

Donosimo rezultate ovogodišnjeg teniskog turnira  'Oluja' Na teniskim tenenima Tenis Centra Ilirija u Biogradu na moru odigrani su u nedjelju 7. kolovoza finalni susreti ovogodišnjeg...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Održan plivački maraton Biograd i memorijalna utrka Dino Eškinja

U nedjelju 7. kolovoza je u organizaciji Plivačkog kluba Dupin iz Biograda na Moru održan 17. plivački maraton Biograd 2022 u dužini 3500 m...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Povezane vijesti

- Promo -