19.4 C
Biograd na Moru
23/09/2023 16:49

Glasovanje za Europsko stablo godine, iz Hrvatske – hrast lužnjak

Najnovije

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1000 poziva upomoć

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. kada su na...

Županijska skupština odobrila Zavodu za hitnu medicinu nabavu 15 novih vozila za sanitet i hitnu

U prvih šest mjeseci 2023. godine, Zadarska županija bez proračunskih korisnika ostvarila je 16 milijuna eura prihoda uz...

Odmor i zabava za cijelu obitelj: Ne propustite Family Day u čarobnoj Crvenoj Luci 07. i 08. listopada

Ukoliko ste u potrazi za savršenim vikend odmorom, želite li se odmarati u skrivenoj pješčanoj uvali i...

Do kraja veljače otvoreno je glasovanje za ‘Europsko stablo godine’, na kojem trinaestu godinu po redu u organizaciji Environmental Partnership Associationa (EPA), sudjeluje šesnaest zemalja, a predstavnik Hrvatske je – hrast lužnjak.

Trenutno su u vodstvu hrast Fabrykant iz Poljske s 29.220 glasova, kolonija stabala jabuka iz Krolevtsija u Ukrajini s 8.481 glasova i hrast obični iz Slovačke sa 7.835 glasova.

Hrvatsku zastupa gorostasni hrast lužnjak iz Drežničkog polja kod Ogulina, star najmanje 250 godina, koji je proglašen stablom godine 2022. na hrvatskom natjecanju.

Hrvatski hrast lužnjak (Quercus robur) natjecateljskog naziva Čarobna šuma, osvojio je prvo mjesto u Hrvatskoj s 2603 glasa, a trenutno je na začelju europskog natjecanja, zajedno s prijedlozima Bugarske, Belgije i Latvije s malo više od tri tisuće glasova.

Za Europsko stablo godine svi građani mogu glasovati putem online stranice www.treeoftheyear.org do 28. veljače u 23:59:59 sati, a s tim što će ono u zadnjem tjednu biti tajno, što znači da preliminarni zbrojevi glasova neće biti dostupni na web stranici.

Poljski hrast, koji vodi u utrci, jedno je od najizvornijih stabala u toj zemlji i nalazi se u parku Klepacz u Łódźu. Njegova krošnja visoka je 33 metra, a jedan ogranak oblika slova S duži je od 20 metara.

Hrvatski hrast, koji se natječe za Europsko stablo godine, ima više od 250 godina i izdanak je posebne šume hrastova lužnjaka u Drežničkom polju. Šuma se nalazi iznad 440 metara nadmorske visine i s proljeća i na jesen, u polju koje kao “magijom postaje jezero”, ostaju vidljivi tek vrhovi krošanja najviših stabala hrasta.

Najpopularnije

Grad Biograd bilježi porast broja stanovnika

Hrvatska ima manje od  4 milijuna stanovnika - 3.888.529, pokazuje popis stanovništva, na kojemu je popisano nešto više njih,...
- Promo -

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Tomislav Bralić i klapa Intrade snimili spot za pjesmu “Ostajem tu”

Ljubav prema Jadranu, moru, Dalmaciji, lokalitetu u kojem su odrasli, Tomislav Bralić i klapa Intrade predočili su pjesmom “Ostajem tu” Vinka Barčota, autora kojemu...

Grad Biograd na Moru na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom brine za obrazovanje gradske mladeži: 200€ za sve studente

. Gradonačelnik Grada Biograda na Moru, Ivan Knez, istaknuo je svoju snažnu predanost u obrazovanju i dobrobiti svojih sugrađana. U svojim naporima za oblikovanje svjetlije...

Povezane vijesti

- Promo -