14.4 C
Biograd na Moru
9/12/2022 17:36

Karlovačka i Zadarska županija zabilježile najveće smanjenje stope nezaposlenosti

Najnovije

Kreativan vikend Agrra Creative HUB-a u Biogradu na Moru

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) kroz svoj Agrra Creative Hub ovaj vikend, 10. i 11. prosinca, organizira...

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja,...

HT Premijer liga: Zadar bez problema protiv Alkara

ZADAR – ALKAR 90:66 (27:22, 20:14, 13:17, 30:13) U 10. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra večeras su u Dvorani...

Na početku 2020. godine analizirani su  podatci o smanjenju stope nezaposlenosti 2019. godine u odnosu na 2018. godinu. Najveću promjenu u postotnoj promjeni nezaposlenosti zabilježile su Karlovačka i Zadarska te Dubrovačko-neretvanska županija.

Karlovačka županija u svojoj Strategiji razvoja posebno ističe značaj radnih mjesta kroz poticanje proizvodnih i uslužnih zanimanja, posebice onih vezanih uz turizam. Stopa nezaposlenosti je u toj županiji 2018. godine iznosila 10,1 posto, a 2019. 8,3 posto.

„Provedba Strategije očito pokazuje pozitivne rezultate u smislu zapošljavanja osoba jer bilježimo konstantan rast zaposlenosti. Zamislili smo da Županija bude “Servis servisa” što znači da svoje projekte radimo proaktivno. U tom smislu nije neskromno spomenuti da je Županija ponudila brojne poticajne mjere poslodavcima, subvencije kamata na poduzetničke kredite, poticanje poduzetništva, osobito mladih i žena poduzetnica, subvencije poljoprivrednicima, a naglašavamo i stalno ulaganje u našu poduzetničku zonu (jedina poduzetnička zona u Hrvatskoj koja je u vlasništvu Županije) gdje poduzetnici pokretanjem proizvodnje dobivaju mnoge benefite“, komentirao je župan Damir Jelić.

Stopa nezaposlenosti u Zadarskoj županiji pala je s 9,4 posto 2018. godine na 7,7 posto 2019. godine. Župan Božidar Longin ističe da brojne aktivnosti koje Županija potiče idu u korist stvaranja pozitivne poduzetničke klime s ciljem privlačenja novih investicija u industriji, malom i srednjem poduzetništvu te uslužnim djelatnostima. „Tijekom srpnja i kolovoza 2019. godine imali smo 62 tisuće zaposlenih radnika u našoj županiji, što je rekordna brojka, a ono što je posebno važno istaknuti – u samo pet godina broj zaposlenih porastao je za gotovo devet tisuća. To su podatci koji ohrabruju i pokazuju pozitivan trend našeg gospodarstva, a rezultat su promišljenog strateškog planiranja, političke stabilnosti i kontinuiteta“, ocijenio je župan Longin.

Smanjenje nezaposlenosti jedan od ključnih ciljeva Europske unije

Borba protiv nezaposlenosti i bolja socijalna uključenost u Europi ostaju ključni izazovi, ne samo na nacionalnim razinama, već i na razini Europske unije. Od sredine 2013. stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji pada. U travnju 2019. ona je bila na najnižoj razini – 6,4 posto od početka objave mjesečne statistike o nezaposlenosti u siječnju 2000. godine.

Dubrovačko-neretvanska županija je među prve tri županije u Hrvatskoj po indeksu razvijenosti, a i jedna od najboljih u privlačenju sredstava EU. Stopa nezaposlenosti se u toj županiji 2019. godine u odnosu na 2018. godinu smanjila za 13 posto. Velikom rastu zaposlenosti sigurno je pomogao turizam, ali i sve snažnija poljoprivredna proizvodnja u dolini Neretve.

„Županija godinama provodi brojne programe u kojima se potiče i pomaže poduzetništvo, pokrenuli smo Poduzetnički inkubator u Dubrovniku koji funkcionira odlično, a uskoro očekujemo otvaranje novog u Pločama i prve nove korisnike. Provodimo i brojne infrastrukturne projekte koji izravno utječu na stvaranje radnih mjesta, ali i zadržavanje ljudi u mjestima u kojima su odrasli. Dubrovačko-neretvanska županija nema problem odljeva mladih u kao u drugim dijelovima Hrvatske, a želja nam je uspostaviti i jaku gospodarsku suradnju između Plave i Zelene Hrvatske u puno većoj mjeri nego što je to danas“, ističe župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Rast zaposlenosti kroz mehanizme koje pruže Europska unija komentirao je i predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk:

„Odgovornost za zaposlenost i socijalnu politiku zemalja članica Europske unije je prvenstveno na njima samima. Ipak, Unija kroz nadopunu i koordinaciju aktivnosti država članica i promicanje dijeljenja dobrih praksi ima važnu ulogu u poticanju zaposlenosti, a sukladno tome i ujednačenog regionalnog razvoja. U Hrvatskoj je svakako izazov iseljavanje koje je dovelo do pada broja zaposlenih, no, s druge strane, uzroke rasta zaposlenosti zasigurno možemo pronaći u oporavku gospodarske aktivnosti nakon krize i ulaska u EU“.

Gospodarski pokazatelji i ostale informacije vezani uz proračune dostupni su u aplikaciji Otvoreni proračun.

Najpopularnije

Učenici Srednje škole Biograd na Moru sudjelovali na Hackatlonu u Zadru

U organizaciji Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru je za učenike iz sektora strojarstva u sklopu EU projekta „Budi...
- Promo -

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova,...

Roisin Murphy – Doček Šibenik 2023

Roisin Murphy, najistaknutija članica benda Moloko već drugi put dolazi u Šibenik Nakon koncerta 2018.godine na Tvrđavi Sv. Mihovila, dolazi na trg Katedrale Sv. Jakova za...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane. Božićnica...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Povezane vijesti

- Promo -