31.4 C
Biograd na Moru
16/07/2024 21:52

Ministrica Marija Vučković svečano otvorila novi dječji vrtić u Turnju vrijedan 9.142.633,06 kn

Najnovije

Caffe bar Čevulja Vukšić pobjednik 20. jubilarnog malonogometnog turnira

Pred 1500 gledatelja u malonogometnoj Areni u Vukšiću prošlog je vikenda završen 20. jubilarni malonogometni turnir ”Kup Vukšić 2024”....

Croatian Knights: U Dragama krajem kolovoza drugo izdanje boksačkog spektakla

U BK Aresu - Diaboliku je gotovo sve već spremno za ovogodišnje drugo izdanje spektakularnog boksačkog turnira – Drugi...

Večer klapa u Biogradu

U Biogradu na Moru se već tradicionalno u srpnju, u sklopu kulturnog ljeta održava 'Večer klapa'. U srijedu, 17.7. s...
Danas je u mjestu Turanj svečano otvoren novi dječji vrtić u skladu sa svim epidemiološkim mjerama na kojem su prisustvovali načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zadarski župan Božidar Longin te ravnateljica dječjeg vrtića “Cvit” Mirjana Zalović.
Projekt Općine Sv. Filip i Jakov omogućio je izgradnju 372 metara četvornih bruto građevinske površine dječjeg vrtića i to rekonstruiranog i opremljenog za najviše potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja te prema svim zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe.
“Prvenstveno se želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u radu na ovom projektu, počevši od Općine Sv. Filip i Jakov i načelnika Zorana Pelicarića, općinskog vijeća, Zadarske županije i župana Božidara Longina te ministarstva poljoprivrede i ministrice Marije Vučković. DV “Cvit” je oduvijek je imao odličnu suradnju s općinom te dijelio zajedničku viziju koja se odnosi na dobrobit svih mališana naše općine. Rad u odgojno-obrazovnim institucijama i na ovakvim projektima kao što je novi vrtić zaista oplemenjuje čovjeka i danas osjećam ponos i veliku sreću što smo zajedničkim snagama sudjelovali u ovome i što danas otvaramo mjesto gdje će naša djeca sretno rasti”, rekla je Mirjana Zalović, ravnateljica DV “Cvit”.
Također, u novom vrtiću uspostavio se sustav odgojnih jedinica za 54 djece, jedna jedinica za djecu jasličke dobi (12 mjeseci do tri godine) odnono za 12 djece, jedna jedinica za djecu vrtićke dobi (4-7 godina) za 22 djece i jedna jedinica za djecu vrtićke dobi (3-7 god) odnosno za 20 djece.
Prilikom otvaranja vrtića načelnik Općine Sv. Filip i Jakov je rekao: “Projekt izgradnje novog dječjeg vrtića u Turnju je jedan od najvažnijih projekata kojeg je Općina Sv. Filip i Jakov realizirala. Radi o objektu koji će imati velikog utjecaja na demografski razvoj općine te koji će koristiti naši najmlađi stanovnici”.
Moderni uvjeti i kvaliteta
Načelnik Zoran Pelicarić naveo je i da će se ovim projektom poboljšati kvaliteta i dostupnost javne usluge te briga o djeci na području općine Sveti Filip i Jakov, te da novi prostor sadrži sve moderne uvjete za rani predškolski odgoj i obrazovanje te kurikulumski pristup kako bi se odgovorilo razvojnim potrebama hrvatskog društva, imajući u vidu i europski i svjetski kontekst.
“Realizacijom ovog projekta stvorili su se infrastrukturni preduvjeti za kvalitetno izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Sveti Filip i Jakov i u širem ruralnom području. Iza ovog projekta stoji dugogodišnji rad i trud ne samo današnjih općinskih djelatnika i ravnateljice DV Cvit Mirjane Zalović, nego i upornost prijašnjih načelnika, vijećnika, Zadarske županije, ministarstva i raznih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj projekt. Hvala im svima na njihovoj kontinuiranosti u radu”, rekao je Zoran Pelicarić.”
Iz Općine Sv. Filip i Jakov također kažu da je demografska obnova jedan od njihovih glavnih ciljeva koje su zacrtali,  a to pokazuju i drugi projekti ovog tipa.
“Mlade obitelji i djeca su nam prioritet, pa smo i krenuli u projekte izgradnje vrtića u Turnju a također i u Raštanima Gornjim te izgradnju škole u Turnju za prva četiri razreda osnovne škole”, rekao je Pelicarić.
Zajednička suradnja za dobrobit djece
Projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u sklopu mjere ‘7.4.1.’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjenog ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.
Novi dječji vrtić svečano su otvorili ministrica poljoprivrede Marija Vučković uz pomoć zadarskog župana Božidara Longina, a obratili su i svima prisutnima.
“Jako mi je drago što kao ministrica barem na ovaj skroman način mogu sudjelovati na otvorenju novog prelijepog vrtića u Turnju, te ovom prigodom pozdravljam Općinu Sv. Filip i Jakov i Zadarsku županiju te im čestitam na njihovom radu na ovom projektu. Sretna sam što će ovaj prelijepi vrtić, realiziran po najvećim pedagoškim standardima, postati drugi dom za 54 djece koji će ovdje uz pomoć svojih odgajateljica rasti, učiti i razvijati se.  Ovakve prigode i projekti velika su stvar ne samo za sve naše općine te ruralne i otočke zajednice već i za sve hrvatske gradove i mjesta gdje se iz godine u godinu sudjelovanjem Europske unije, naših ministarstava te Vlade Republike Hrvatske otvaraju novi vrtići” rekla je ministrica Vučković.
“Jedan od početnih i najvažnijih prioriteta naše Zadarske županije je demografska obnova i briga za kvalitetnim predškolskim odgojem naše djece, a što i potvrđuje rad na građenju i otvaranju četrdeset vrtića i ulaganju od oko 100 milijuna kuna. Također, jedan od ciljeva je i postići nula neupisanih, a novi vrtić u Turnju je još jedan korak bliže tome”, reako je župan Božidar Longin.
Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancirala je projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn (48,7 %) dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kn (51,3 %).

“Vrijednost ovog projekta je oko devet milijuna kuna, a od tog ukupnog iznosa oko dva i pol milijuna kuna spada na uređenje okoliša u blizini samog vrtića tj. na parking, dječje igralište, ograde te hortikulturu”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

 

 

 

Najnovije

Caffe bar Čevulja Vukšić pobjednik 20. jubilarnog malonogometnog turnira

Pred 1500 gledatelja u malonogometnoj Areni u Vukšiću prošlog je vikenda završen 20. jubilarni malonogometni turnir ”Kup Vukšić 2024”....
- Promo -

Croatian Knights: U Dragama krajem kolovoza drugo izdanje boksačkog spektakla

U BK Aresu - Diaboliku je gotovo sve već spremno za ovogodišnje drugo izdanje spektakularnog boksačkog turnira – Drugi Croatian Knights, koje će se...

Večer klapa u Biogradu

U Biogradu na Moru se već tradicionalno u srpnju, u sklopu kulturnog ljeta održava 'Večer klapa'. U srijedu, 17.7. s početkom u 21:00 h u...

VK Gusar postavio novo vaterpolsko igralište na Kontovom mulu

Vaterpolski klub Gusar iz Sv. Filip i Jakova postavio je novo igralište na Kontovom mulu, čime je unaprijedio uvjete za treniranje i natjecanje svojih...

Četvrta faza programa “Zaželi” u Sv. Filip i Jakovu u vrijednosti 960.000,00 eura : Fokus na povećanje socijalne uključenosti

Općina Sv. Filip i Jakov u tijeku je s četvrtom fazom programa "Zaželi", čiji je cilj povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina...

Povezane vijesti

- Promo -