5.4 C
Biograd na Moru
20/04/2024 07:13

Općina Sv. Filip i Jakov: Nastavlja se uspješna realizacija brojnih projekata

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati...

Na području Općine Sv. Filip i Jakov nastavlja se s realizacijom brojnih kapitalnih projekata te se planira investirati u buduće projekte od društvenog i gospodarskog značaja za širu zajednicu. Ovime Općina Sv. Filip i Jakov dokazuje kako s pravom slovi za jednu od najrazvijenijih Općina u zadarskoj županiji i nastavlja s dobrom praksom realizacije važnih društvenih, kulturnih i gospodarskih projakata za dobrobit šire Općine.

POSTAVLJENA RASVJETA NA NOGOMETNOM IGRALIŠTU “NK NOVA ZORA” U SVETOM FILIP I JAKOVU

Općina Sv. Filip i Jakov nabavila je i postavila vanjsku rasvjetu na veliko travnato nogometno igralište NK Nove Zore u Sv. Filip i Jakovu, kako bi se omogućili noćni trenizni i održavanje nogometnih utakmica 1. Županijske zadarske nogometne lige.

U prvoj fazi provelo se osvjetljavanje zapadne polovice terena, postavljanje 2 rasvjetna stupa, jedan stup od 12 metara (sjeverna strana) i jedan od 14 metara (južna strana). Na svaki stup postavilo se po 3 reflektora kako bi se omogućilo noćno treniranje manjih grupa. U drugoj fazi očekuje se osvjetljavanje istočne polovice terena, postavljanje 2 rasvjetna stupa, jedan stup od 12 metara (sjeverna strana) i jedan od 14 metara (južna strana). Na svaki stup postavlja se po 3 reflektora. S ovom fazom završava se kompletno osvjetljivanje terena.

 

Općina Sv. Filip i Jakov je kao nositelj i glavni provoditelj započela sa provedbom ovog Projekta odn. sa provedbom 1. faze te je u postupku jednostavna nabava 2. faze rasvjete igrališta NK Nove Zore.

INFRASTRUKTURNI RADOVI NA RABATINU

U vrijednosti od preko 7 milijuna kuna na Rabatinu u Sv. Filipu i Jakovu za POS-ve stanove i objekte i dalje je u tijeku izvođenje građevinskih radova na kanalizaciji, vodi, struji, putevima, nogostupima, a za osnovnu školu priključak na kanalizaciju.Također, u fazi je i predavanje zahtjeva za izdavanje posebnih uvjeta i predavanje dokumentacije za građevinsku dozvolu.

SANACIJA LUČICE “KONTOV MUL”

Općina Sv. Filip i Jakov dobila je ukupno  od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture  400.000 kuna, i to za sanaciju obalnog pojasa lučice “Kontov mul” izgrađene prije stotinjak godina i na kojoj do sada nije bilo sanacijskih zahvata. U projektu se navodi da će se sanacijskim zahvatom postići veliko poboljšanje postojećeg stanja u kvalitativnom smislu jer će omogućiti dobar pristup obalnom pojasu – moru i kvalitetniju uporabu povećanjem priveza za manje brodice. Pri odabiru projektnog rješenja nastojalo se u najvećoj mogućoj mjeri poštovati gabarite i položaj postojećih objekata kao i specifična obilježja i značaj takvog objekta.

AGLOMERACIJA

Projekt aglomeracije za bivšu općinu Biograd odnosi se na završetak izgradnje kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda, odnosno promjenu starih s novim vodovodnim cijevima. Za projekt aglomeracije  ishođene su lokacijske dozvole te je ishođeno svih 14 građevinskih dozvola za izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje na području naselja Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj, Sikovo, Raštane Donje, Raštane Gornje, Biograd na Moru, Pakoštane, Drage i Vrana.

STAZA U DONJIM RAŠTANIMA OD ISPRAĆAJNICE DO CRKVE

U periodu od 20. do 27. siječnja 2020. godine Općina Sv. Filip i Jakov izradila je stazu širine 2,45 m i dužine 22 metra u Donjim Raštanima od ispraćajnice do crkve.Ovime je riješen problem neravnog terena zbog kojeg je bilo izrazito teško prolaziti sa kolicima, pogotovo za vrijeme nepovoljnih vremenskih prilika kad se stvaralo blato.
Nakon uređenja mjesnog groblja u Donjim Raštanima, ovo je još jedan korak ka dostojanstvenom ispraćaju pokojnika. Stazu su, timskim radom, izradili djelatnici Vlastitog pogona Općine Sv. Filip i Jakov; Jurica Mikulić, Roko Srdarović, Vinko Colić, Šime Eškinja, Predrag Eškinja i Silvestar Eškinja.

HUMANITARNA AKCIJA »PRUŽIMO TOPLINU DOMA OBITELJI PERSOLA«

Humanitarna akcija Gradskog Crvenog križa Biograd na Moru pod nazivom »Pružimo toplinu doma obitelji Persola« uspješno je završena. Priča o obitelji Persola krenula je još 2008. godine kada je Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru pokrenulo je istu akciju obnove obiteljskog doma kojem je gradnja započela prije 40 godina. Još tada su se uz Crveni križ i Općinu Sv. Filip i Jakov uključili i pojedini donatori te braniteljska udruga s područja općine.

“Uz svu uloženu energiju, trud, volonterski rad te uključenje pojedinaca iz lokalne zajednice moram naglasiti da, nažalost, ništa ne bih bilo završeno da nismo imali podršku i potporu načelnika Općine Sv. Filip i Jakov Zorana Pelicarića, njegovog tima te komunalne službe Općine koji su iznijeli veći dio troškova i radova na kući. Možemo reći da je Općina na sebe preuzela vanjske radove na kući, postavljanje krova te izgradnju septičke jame”, kazala Franka Troskot iz Crvenog križa.

Humanitarna akcija se provodila i skupa sa sudionicima projekta „ZAŽELI – SV. FILIP I JAKOV“ kojeg je ova općina prva počela provoditi u Zadarskoj županiji, te koji ima za cilj povećati socijalnu uključenost i razinu kvalitete života 16 osoba kojima je potrebna pomoć u kući, zaposlenjem 4 teže zapošljivih žena koje korisnicima pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV POTPISALA UGOVOR O DAROVANJU ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU CRKVE U MJESTU TURANJ

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić te predstavnik Zadarske nadbiskupije kancelar mons. Josip Lenkić potpisali su u općinskoj vijećnici u Sv. Filipu i Jakovu Ugovor o darovanju zemljišta za izgradnju crkve u mjestu Turanj Općine Sv. Filip i Jakov.

“Prvenstveno bih se želio zahvaliti svojim prethodnicima Igoru Pedisiću i Marinu Coliću te svim vijećnicima Općine Sv. Filip i Jakov koji su se zajedničkim snagama borili za zemljište u Turnju i rješavanje njegovog pravno-imovinskog pitanja. Također, velika mi je čast što u ostvarenoj suradnji s Zadarskom nadbiskupijom potpisujem danas ovaj ugovor o darovanju zemljišta i u bliskoj budućnosti izgradnji crkve, čiju realizaciju već odavno priželjkuju i stanovnici mjesta Turanj”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

OSIGURANE STIPENDIJE ZA STUDENTE

U Općinskoj vijećnici u Sv. Filipu i Jakovu održana je prigodna svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija za akademsku godinu 2019./2020. Na natječaj za dodjelu stipendija u iznosu od 500 i 1000 kuna prijavilo se sveukupno 43 redovna studenta iz Općine Sv. Filip i Jakov, a glavne uvjete za dobivanje stipendije zadovoljilo je ukupno 37 studenata. Od prošle godine Općina Sv. Filip i Jakov uvela je i mogućnost stipendiranja i onih studenata koji studiraju izvan Republike Hrvatske.

“Pozdravljam sve prisutne studente i želim im puno uspjeha u nadolazećoj akademskoj godini te se iskreno nadam da će svatko od vas postati obrazovani nositelj daljnjeg razvoja i napredovanja pojedine struke, koji će svojim stečenim znanjem uvelike moći doprinijeti sredini ili mjestu iz kojeg potječu”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

POTPISANA DVA UGOVORA KOJI ĆE OMOGUĆITI NASTAVAK PROJEKTA DRUŠTVENO POTICANE STANOGRADNJE

Načelnik Općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić potpisao je dva ugovora koji će omogućiti nastavak projekta društveno poticane stanogradnje u zoni Rabatin u Sv. Filip i Jakovu

Općina Sveti Filip i Jakov sklopila je s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje. Ugovorne strane ovim Predugovorom utvrđuju zajednički interes i načelnu spremnost pristupanju izgradnji građevina sukladno predmetnom programu stanogradnje utvrđenom na temelju Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

“S veseljem pozdravljam sve prisutne koji su omogućili realizaciju ove lijepe priče o poticajnoj stanogradnji u Sv. Filipu i Jakovu. Izrazito me veseli što smo mi kao jedna mala općina dobili priliku za izgradnju stanova za mlade”, izjavio je načelnik općine Sv. Filip i Jakove te iznio i građevinske detalje budućih stanova.

POTPISANI UGOVORI ZA IZGRADNJU I OPREMANJE DJEČJEG VRTIĆA “CVITIĆ” U TURNJU

Općina Sv. Filip i Jakov  potpisala je ugovor za izgradnju dječjeg vrtića Cvitić u Turnju sa Zajednicom ponuditelja: ELEKTROCENTAR PETEK d.o.o. i MIPEK d.o.o. iz Ivanić grada (7.682.785,56 kuna sa PDV-om) te ugovor za opremanje sa tvrtkom ASTREJA PLUS d.o.o. iz Zagreba (643.722,50 kn sa PDV-om).Na potpisivanju ugovora navedeno je da će se realizacijom predmetnog projekta stvoriti infrastrukturni preduvjeti za kvalitetno izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Sveti Filip i Jakov i u širem ruralnom području.Projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u sklopu mjere ‘7.4.1.’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjenog ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancira projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn (48,7 %) dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kn (51,3 %).

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV OPREMA DJEČJI VRTIĆ U GORNJIM RAŠTANIMA

Općina Sv. Filip i Jakov planira radove adaptacije i opremanja dječjeg vrtića u naselju Gornje Raštane. Projekt „Opremanje dječjeg vrtića u naselju Gornje Raštane“ će se provoditi u sklopu Mjere 8. „ULAGANJA U POKRETANJE, POBOLJŠANJE ILI ŠIRENJE LOKALNIH TEMELJNIH USLUGA“ čiji je nositelj Lokalna akcijska grupa (LAG) „Laura“ . Ukupna vrijednost Projekta iznosi 733.446,25 kn i sufinancirat će se iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

OTVORENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE VRIJEDNO 2.967.554,78 KUNA

Projekt je započeo kad je Općina Sveti Filip i Jakov dana 10. studenog 2017. godine potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Građenje reciklažnih dvorišta“ ukupne vrijednosti 2.967.554,78 kuna. Razdoblje provedbe projekta započeo je 15. rujna 2017. godine a projekt je sufinanciran EU sredstvima u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Kohezijskog fonda, a ukupna vrijednost dodijeljenih bespovratnih sredstava iznosi 2.451.917,88 kuna. Putem Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koje je objavilo Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu, projekt reciklažnog dvorišta sufinanciran je i s iznosom od 302.883,98 kn (prihvatljivi dio troškova projekta).

“Cilj provedenog projekta bio je zgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Općine Sveti Filip i Jakov, čime će se pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada te smanjenju količine otpada koji se nepropisno odlaže na odlagališta, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom”, istaknuo je Pelicarić.

MINISTARSTVO KULTURE ODOBRILO 50.000 KN ZA PROJEKT SANACIJE BASTIONA NA OTOKU BABCU

Na Babcu, jedinom naseljenom otočiću u arhipelagu od 16 otočića između otoka Pašmana i kopna, koji je odnedavno samostalno naselje u Općini Sv. Filip i Jakov, sanirat će se Bastion – ljetnikovac obitelji de Soppe, a Ministarstvo kulture za ovaj projekt odobrilo je 50.000 kuna. Općina Sv. Filip i Jakov, koja je pokrenula izradu projektne dokumentacije, namjerava sanirati i zaštititi od daljnjeg propadanja ostatke bastiona kao dijela utvrđenog ljetnikovca obitelji de Soppe, te ih u konačnici prezentirati kao dio kulturnog i povijesnog naslijeđa.

CENTAR ZA PRUŽANJE USLUGA U ZAJEDNICI

Kako bi se građanima treće životne dobi, nemoćnim osobama, osobama s invaliditetom i drugim ranjivim skupinama omogućili što kvalitetniji uvjeti života i skrbi, Općina Sv. Filip i Jakov u Gornjim Raštanima uskoro planira izgradnju javne ustanove socijalne skrbi tj. Centra za pružanje usluga u zajednici Općine Sveti Filip i Jakov. Izrada projektne dokumentacije za gradnju centra te pravno – imovinsko rješavanje zgrade i zemljišta nedavno je završeno i u njih je općina uložila oko 500.000 kuna, a sam projekt će se aplicirati na natječaj koji je najavljen za kraj travnja, unutar poziva na dostavu projektnih prijedloga u otvorenom postupku dodjele bespovratnih sredstava u modalitetu privremeno otvorenog poziva.

UREĐENJE KINO DVORANE

Iako je Općina Sv. Filip i Jakov unazad nekoliko godina dosta radila i ulagala u obnovu kino dvorane, tu se, novim općinskim projektima i projektima EU fondova, kao i suradnjom s raznim udrugama i entuzijastičnim mještanima intenzivno radi na prostoru koji ne služi samo kao kino, već multifunkcionalno mjesto, u kojem se u većem obujmu nego do sada mogu održavati priredbe, predstave, koncerti i razna društvena događanja. U Sv. Filipu i Jakovu su aktivne brojne udruge kulturno-umjetničkog sadržaja, a različitim investicijskim potporama Ministarstva kulture i projekta KINO Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje omogućena je obnova, stvorili su se preduvjeti za daljnja zajednička ulaganja i suradnje Općine Sv. Filip i Jakov i različitih društava. Također, naporima Općine Sv. Filip i Jakov saniran je krov, obnovljena je unutrašnjost kinodvorane, produžena pozornica, uskoro se očekuje klimatizacija, a kako bi bili ukorak s vremenom i ostatkom Europe digitalizirano je i kino, kupljen je 3D projektor i izvršila se izolacija.

IZGRADNJA BICIKLISTIČKE STAZE UZ DRŽAVNU CESTU D8 OD SV.PETRA DO TURNJA

U tijeku su radovi na izgradnji biciklističke staze od Svetog Petra na Moru do Turnja koja će povezati dvije važne turističke destinacije na području Općine Sv. Filip i Jakov. Biciklistička staza predstavlja poboljšanje turističke ponude na način da će od sljedeće turističke sezone turisti moći biciklom, uz najviše sigurnosne prometne standarde, posjetiti susjedna odredišta i pritom neće biti izloženi opasnostima vožnje po prometno gustoj Jadranskoj magistrali. U suradnji sa susjednim jedinicama lokalne samouprave planiran je nastavak izgradnje biciklističke staze do Draga u jednom smjeru te u drugom do Sukošana. Vrijednost radova je 3 milijuna i 250 tisuća kuna, izvođač radova je tvrtka Colas Hrvatska d.d. iz Varaždina, investitor Hrvatske ceste, a staza je duljine oko 2 i po kilometra te širine 2 metra.

PROŠIRENJE I GRADNJA PARKINGA

Općina Sveti Filip i Jakov nedavno je počela s proširenjem i gradnjom parkinga (u vlasništvu Općine Sv. Filip i Jakov i Udruge “Napredak”) u centru Sv. Filipa i Jakova koji se gradi u dvije faze u vrijednosti od 1 800 000 kuna. Prva faza radova uključivala je proširenje parkinga, livelaciju terena, postavljanje rasvjete, okolnog zida, rubnjaka i riješavanje oborinskih voda, a financira je Općina Sv. Filip i Jakov u vrijednosti od 600.000 kuna te udruga Napredak u vrijednosti od 300.000 kuna. Druga faza radova započinje ubrzo i financirat će se u istom omjeru, a uključuje asfaltiranje ceste, gradnju parkirnih kocki te hortikulturu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2024″ – Pakoštane

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održati će se rekreativni MTB „Maraton...
- Promo -

Košarkaški turnir ovaj vikend u Sv. Filip i Jakovu

U organizaciji Hrvatskog Košarkaškog Saveza i Košarkaškog Kluba Pristan iz Sv. Filip i Jakova ovu subotu i nedjelju održava se MINI KOŠARKA REGIONALNO NATJECANJE...

U petak svečano otvaranje Doma kulture u Benkovcu

U petak , 19 travnja svečano je otvaranje Doma kulture u Benkovcu u 19 sati u Velikoj dvorani . Tadašnji...

Duhovna obnova za branitelje u Pakoštanima

" Za slobodu nas Krist oslobodi" Udruga Hrvatskih branitelja domovinskog rata Pakoštane pozivaju na „Duhovnu obnovu hrvatskih branitelja i obitelji u Pakoštanima“ koja...

Uručen ugovor za projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju  sudjelovao je  na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i uručivanju Ugovora...

Povezane vijesti

- Promo -