31.4 C
Biograd na Moru
17/08/2022 15:35

Općina Sv. Filip i Jakov svečano potpisala ugovor za „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“ u vrijednosti od 437.000,00 kuna

Najnovije

“Kap na dlanu” 18. kolovoza na izvoru Pećina u Vrani

Umjetnička organizacija Irida najavljuje predstavljanje projekta Kap na dlanu, koje će se provesti 18. kolovoza 2022. u Vrani i...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

U ime Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Općini Sv. Filip i Jakov danas je uručen ugovor za Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“. Ugovore je korisnicima uručio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Ugovor vrijedan 437.000,00 kuna u ime Općine Sv. Filip i Jakov potpisao je načelnik Zoran Pelicarić.

Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“ predstavlja nastavak financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe, aktivnosti koje su se kroz dosadašnju provedbu pokazale vrlo uspješnima i nenadomjestivima u lokalnim zajednicama.

“Pozivom će se financirati provedba projekata u trajanju do 8 mjeseci, a u okviru kojih će se zapošljavati žene na najviše 6 mjeseci. Predviđena je alokacija od 200 mil HRK kojom će se financirati zapošljavanje oko 4.000 žena koje će raditi na poslovima potpore, podrške i brige za oko 24.000 krajnjih korisnika”, kažu iz ministarstva.

Što se tiče konkretno Općine Sv. Filip i Jakov projekt ima za cilj zapošljavanje 9 nezaposlenih žena s najviše završenom srednjom školom na području općine Sv. Filip i Jakov koje će pružati podršku i pomoć u kući i tako povećati kvalitetu života 54 krajnja korisnika. Projektne aktivnosti podrazumijevaju pridonose borbi protiv siromaštva i nezaposlenosti te prevenciji prerane institucionalizacije te poboljšava kvalitetu života krajnjih korisnika.

“Novozaposlene žene, devet njih, će kroz 6 mjeseci svojim radom poboljšati kvalitetu života 54 krajnja korisnika, tako što će se svaka žena brinuti za najmanje 6 korisnika uz isporuku kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština. Krajnjim korisnicima pružati će se pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, brige o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji i dr. pomoć u kući”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Kvalitetniji život i socijalizacija

Problemi koje projekt adresira odnose se i na socijalnu isključenost i siromaštvo osoba starije životne dobi kojima predstoji institucionalizacija, stoga su krajnji korisnici projekta osobe starije životne dobi, nemoćne osobe i /ili osobe s invaliditetom koje žive u ruralnim područjima u sastavu općine Sv. Filip i Jakov. Korisnici žive na izoliranim područjima, mnogi nemaju obitelj te su im pomoć i socijalizacija neophodni za kvalitetan život.

Projektne aktivnosti provodit će se na području Općine Sv. Filip i Jakov. Općina Sv. Filip i Jakov ima 4.703 stanovnika (popis 2021.). U sastav općine spada 7 naselja (Donje Raštane, Gornje Raštane, Sikovo, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar na Moru, Turanj i Babac).

“Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal  teže zapošljivih žena pripadnica ciljne skupine, kroz aktivnosti zapošljavanja u lokalnoj zajednici čime je projekt izravno povezan s općim i specifičnim ciljem Poziva. Specifičnom cilju Poziva projekt pridonosi i povećanjem kvalitete života 54 krajnjih korisnika kojima će nezaposlene žene svakodnevno pružati pomoć u kući”, rekao je Pelicarić.

Zapošljavanjem nezaposlenih žena najviše srednje stručne spreme i pripadnica ranjivih skupina doprinosi se i posebnom cilju 3. Županijske razvojne strategije Zadarske županije “Povećana i uravnotežena kvaliteta života stanovnika Zadarske županije”, prioritetu 3.4. “Potaknut razvoj ljudskih potencijala” i to mjeri 3.4.1. “Promicanje uključivanja ranjivih skupina na tržište rada i olakšavanja pristupa obrazovanju ranjivim skupinama”.

“Dugoročnu korist od projekta imaju i partneri čiji je institucionalni cilj usklađen s ciljem projekta – smanjenje nezaposlenosti, pružanje dostatne skrbi potrebitima te povećanje života zajednice, osobito njezinih najranjivijih članova. Kroz projekt će prijavitelj i partneri proširiti svoju bazu potencijalnih korisnika te tako moći bolje usmjeriti svoje buduće aktivnosti kako bi zadovoljili potrebe ciljnih skupina i zajednice u cjelini”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Očuvanje prirodnih resursa i zdravlja ljudi

Održivi razvoj osigurat će se kroz Zelenu javnu nabavu potrepština za krajnje korisnike pri čemu će se kod nabave sredstava za čišćenje davati prednost kupovini ekoloških sredstava koja su djelotvorna u čišćenju bez štetnih sastojaka te imaju jedno ili više sljedećih svojstava: ne sadrže agresivne toksične sastojke zahvaljujući biljnim sastojcima, ne sadrže naftne derivate, nisu testirana na životinjama, ne ostavljaju tragove kemikalija niti škodljive supstance te su biorazgradiva. Tako će se pridonijeti čuvanju okoliša i očuvanju prirodnih resursa i zdravlja ljudi, a samim time i učinkovitosti resursa.

“Po završetku provedbe projekta Centar za obuku Sv. Filip i Jakov će nastaviti rad sa ženama uključenim u program u smislu pružanja daljnje podrške njihovom profesionalnom razvoju i daljnje zaposlenosti. Suradnjom različitih organizacija u sklopu projekta ostvaruje se višestruka korist, unaprjeđuje kvaliteta rada i provedbe projekata”, kažu iz Općine.

Kroz provedbu projekta Općina Sv. Filip i Jakov će surađivati s institucijama osnovanim za potrebe starijih i nemoćnih osoba. Stjecanjem novih znanja, iskustva i vještine provedbom projektnih aktivnosti doprinosi se unapređenju operativnih i tehničkih kapaciteta prijavitelja i partnera za provedbu drugih projekata.

 

 

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Tradicionalno alternativno okupljanje u Benkovcu po 11. put – rezervirajte subotu za Vlajternativu

Ovu se subotu sprema posebna glazbena poslastica za sve alternativce_ke - konačno dolazi na red 11. Vlajternativa festival Benkovac! Od svog nastanka, Vlajternativa je pokret...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i zagrebački koncert planiran 17. rujna Prenosimo...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Povezane vijesti

- Promo -