5.4 C
Biograd na Moru
8/02/2023 12:11

OŠ Sv. Filip i Jakov i ove godine nastavlja s brojnim projektima i aktivnostima; Produženi boravak, kuhinja i jedna smjena i za nove generacije

Najnovije

Zadarska županija : Javni poziv za dodjelu potpora događanjima u turizmu

Zadarska županija objavila je Javni poziv za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području ZŽ za 2023. godinu. Potpore se...

“Šuma je moj dom” – gostovanje Nikole Borića u GK Biograd

Gradska knjižnica Biograd vas na gostovanje Nikole Borića i promociju knjige "Šuma je moj dom". Poslušajte iz prve ruke...

Porin za životno djelo Massimu Saviću, posvećenom publici, emociji i izvrsnosti

Porin za životno djelo ove godine pripast će posthumno Massimu Saviću, umjetniku posvećenom publici, emociji i izvrsnosti, odlučio je...

Sredstvima OŠ Sv. Filip i Jakov, Zadarske županije te financiranju i programima Općine Sv. Filip i Jakov, učenicima OŠ Sv. Filip i Jakov i ove godine je na raspolaganju školska kuhinja, blagovaonica te topli obrok a godinu su započeli i s brojnim izvannastavnim aktivnostima. Učenici prvih i drugih razreda također imaju produženi boravak, dok prvašiće na školskim klupama svake godine dočekaju paketi školskog pribora.

Škola broji ukupno 347 učenika, a od toga u matičnoj školi 262

Svi učenici i matične i područnih škola nastavu pohađaju u jutarnjoj smjeni a učenicima matične škole su na raspolaganju usluge školske kuhinje u kojoj su zaposlene dvije kuharice.

“Rad jedne kuharice sufinancira Općina Sv. Filip i Jakov, koja također izdvaja i sredstva za rad učiteljice u produženom boravku. Usluge produženog boravka škola omogućava već petu godinu zaredom za učenike prvih i drugih razreda čija su oba roditelja zaposlena”, kaže Gordana Kurtov, ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov.

Škola je i u projektu subvencionirane prehrane „Osigurajmo obrok i dalje„ već četvrtu godinu.

“Iz tog projekta se sufinancira školski obrok za sve učenike čiji roditelji ostvaruju pravo na dječji doplatak sa 5,27 kn po obroku. Projekt se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD)”, kaže Kurtov.

Kako bi se učenicima omogućio što kvalitetniji boravak u školi po uvođenju cjelodnevnog boravka u školi, sredstvima Zadarske županije izrađena je projektna dokumentacija za dogradnju dvije učionice i veće školske knjižnice. Projekt čeka objavu Javnog poziva od strane MZO za dodjelu sredstava iz paketa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala je svim prvašićima u općini školski pribor a školska nastava po nacionalnom kurikulumu provodi se u jednoj smjeni.

“Osigurana su novčana sredstva za rad učiteljice u produženom boravku te kupnju namještaja kojim se opremio prostor u kojem se boravak odvija, a za prvi dan škole prvašiće svake godine dočekuju poklon paketi likovnog i pisaćeg pribora”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Paketi koji su se dijelili sadrže pernicu, tempere, vodene boje, flomastere, bojice, kistove za vodene i tempere, plastelin, naljepnice za ime i crtaći blok.

Školsko sportsko igralište

OŠ Sv. Filip i Jakov naručila je i izradu idejnog i glavnog projekta izgradnje školskog sportskog igrališta, a trošak izrade projektne dokumentacije u iznosu 114.700,00 kuna snosit će Općina Sveti Filip i Jakov.

Igralište bi se trebalo prostirati na 5100 metara kvadratnih školskog zemljišta sjeverno u odnosu na školsku zgradu. Riječ je o polivalentnom igralištu koje će sadržavati malonogometno, košarkaško i rukometno igralište s igralištem za odbojku. Zatim, stazu za trčanje, zaletište za skok u dalj s jamom te vježbalište sa spravama.

 

Brojne aktivnosti

Učenici iz 78 najboljih učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske okupili su se u Vinkovcima na 34. smotri učeničkih zadruga, 28. i 29. rujna ove godine. Na smotri je sudjelovala i zadruga “Đardin“ iz OŠ Sv. Filip i Jakov a predstavile su je učenice Ivona Brzić i Cvita Mitrović, u pratnji učiteljica Ljiljane Kadije-Pulić i Sunčice Ivin-Mikulić.

Smotra je bila revijalnog tipa, uz zajedničko druženje međusobno su se razmjenjivale ideje i savjeti. Učenici su prezentirali svoje radove, a svi posjetitelji mogli su uživati u brojnim kreativnim radionicama. Osim lijepog druženja, obišli su i Gradski muzej i sa sobom su ponijeli lijepe uspomene.

Četvrtaši u pratnji svojih učiteljica odradili su i 1. listopada terensku nastavu i posjetili su Park Prirode Telašćicu i Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak.

Učenici su se upoznali s osnovnim informacijama i zanimljivostima Parka, biljnim i životinjskim vrstama, glavnim fenomenima Parka i sl. Nakon posjeta Centru, učenici su posjetili vidikovac na Strmicama i uvalu Mir te Slano jezero Mir.

Predstavnici tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije održali su i Eko radionicu te na zabavan i kreativan način osvijestili učenike o važnosti očuvanja prirode, voda, recikliranju i ostalim aspektima ekologije.

Važno je spomenuti i središnje obilježavanje Tjedna filantropije 2022. godine koje se održalo 1. listopada 2022. godine u Zadru na prostoru Dviju palača (Providurova i Kneževa palača) u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj. Učenice škole Jana Katalinić, Paula Vodopija, Cvita Eškinja i Lena Kadija u pratnji učiteljice Dražene Strpić i vjeroučiteljice Gabriele Vodopija prisustvovale su ovom velikom događanju.

U okviru središnjeg obilježavanja ostvareni su brojni interaktivni sadržiji usmjereni djeci i mladima kako bi ih se senzibiliziralo i usmjerilo u osvještavanje važnosti  filantropskog angažmana te važnosti njihovih osobnih doprinosa globalnim  ciljevima održivog razvoja UN-a.

 

 

 

 

 

 

 

Najpopularnije

“Dan vina i gastronomije Zadarske županije“ u petak 10. veljače

U petak 10. veljače 2023. godine održat će se 2. izdanje „Dana vina i gastronomije Zadarske županije“. Događanje koje...
- Promo -

Maškare u Dragama : Ne propustite odličnu zabavu uz klauna i Mini disco show

Udruga "Male Drage" poziva sve ljude dobre volje na 7. Male Maškare u Dragama 19.02. 20223. Organizatori su i ove godine pripremiili bogat...

Skraćen lovostaj na malu plavu ribu. Poznato je kad će srdela biti u ponudi ribarnica

Lovostaj koji je započeo uoči Badnjaka završava nešto ranije. U drugoj polovici veljače ribari imaju ograničen ulov, smiju odraditi najviše sedam ribolovnih dana i...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Prva brodica, namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji prošla testiranja

Prva od šest brodica za hitnu medicinsku intervenciju na moru i otocima koje se grade u šibenskom Iskra brodogradilištu prošla je sve testove pa...

Povezane vijesti

- Promo -