5.4 C
Biograd na Moru
3/12/2023 09:21

OŠ Sv. Filip i Jakov i ove godine nastavlja s brojnim projektima i aktivnostima; Produženi boravak, kuhinja i jedna smjena i za nove generacije

Najnovije

Općina Sv. Filip i Jakov osigurava božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im...

Simple Minds donose najveće hitove u pulsku Arenu

Miljenici domaće publike nastupit će na najspektakularnijem koncertnom prostoru na otvorenom u Hrvatskoj, možda i najljepšem koji ovaj dio...

Zadarska županija subvencionira kamatu privatnim iznajmljivačima za podizanje kvalitete smještaja i usluga

Župan Božidar Longin uručio je jučer ugovore poslovnim bankama koje sudjeluju u Programu kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske...

Sredstvima OŠ Sv. Filip i Jakov, Zadarske županije te financiranju i programima Općine Sv. Filip i Jakov, učenicima OŠ Sv. Filip i Jakov i ove godine je na raspolaganju školska kuhinja, blagovaonica te topli obrok a godinu su započeli i s brojnim izvannastavnim aktivnostima. Učenici prvih i drugih razreda također imaju produženi boravak, dok prvašiće na školskim klupama svake godine dočekaju paketi školskog pribora.

Škola broji ukupno 347 učenika, a od toga u matičnoj školi 262

Svi učenici i matične i područnih škola nastavu pohađaju u jutarnjoj smjeni a učenicima matične škole su na raspolaganju usluge školske kuhinje u kojoj su zaposlene dvije kuharice.

“Rad jedne kuharice sufinancira Općina Sv. Filip i Jakov, koja također izdvaja i sredstva za rad učiteljice u produženom boravku. Usluge produženog boravka škola omogućava već petu godinu zaredom za učenike prvih i drugih razreda čija su oba roditelja zaposlena”, kaže Gordana Kurtov, ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov.

Škola je i u projektu subvencionirane prehrane „Osigurajmo obrok i dalje„ već četvrtu godinu.

“Iz tog projekta se sufinancira školski obrok za sve učenike čiji roditelji ostvaruju pravo na dječji doplatak sa 5,27 kn po obroku. Projekt se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD)”, kaže Kurtov.

Kako bi se učenicima omogućio što kvalitetniji boravak u školi po uvođenju cjelodnevnog boravka u školi, sredstvima Zadarske županije izrađena je projektna dokumentacija za dogradnju dvije učionice i veće školske knjižnice. Projekt čeka objavu Javnog poziva od strane MZO za dodjelu sredstava iz paketa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala je svim prvašićima u općini školski pribor a školska nastava po nacionalnom kurikulumu provodi se u jednoj smjeni.

“Osigurana su novčana sredstva za rad učiteljice u produženom boravku te kupnju namještaja kojim se opremio prostor u kojem se boravak odvija, a za prvi dan škole prvašiće svake godine dočekuju poklon paketi likovnog i pisaćeg pribora”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Paketi koji su se dijelili sadrže pernicu, tempere, vodene boje, flomastere, bojice, kistove za vodene i tempere, plastelin, naljepnice za ime i crtaći blok.

Školsko sportsko igralište

OŠ Sv. Filip i Jakov naručila je i izradu idejnog i glavnog projekta izgradnje školskog sportskog igrališta, a trošak izrade projektne dokumentacije u iznosu 114.700,00 kuna snosit će Općina Sveti Filip i Jakov.

Igralište bi se trebalo prostirati na 5100 metara kvadratnih školskog zemljišta sjeverno u odnosu na školsku zgradu. Riječ je o polivalentnom igralištu koje će sadržavati malonogometno, košarkaško i rukometno igralište s igralištem za odbojku. Zatim, stazu za trčanje, zaletište za skok u dalj s jamom te vježbalište sa spravama.

 

Brojne aktivnosti

Učenici iz 78 najboljih učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske okupili su se u Vinkovcima na 34. smotri učeničkih zadruga, 28. i 29. rujna ove godine. Na smotri je sudjelovala i zadruga “Đardin“ iz OŠ Sv. Filip i Jakov a predstavile su je učenice Ivona Brzić i Cvita Mitrović, u pratnji učiteljica Ljiljane Kadije-Pulić i Sunčice Ivin-Mikulić.

Smotra je bila revijalnog tipa, uz zajedničko druženje međusobno su se razmjenjivale ideje i savjeti. Učenici su prezentirali svoje radove, a svi posjetitelji mogli su uživati u brojnim kreativnim radionicama. Osim lijepog druženja, obišli su i Gradski muzej i sa sobom su ponijeli lijepe uspomene.

Četvrtaši u pratnji svojih učiteljica odradili su i 1. listopada terensku nastavu i posjetili su Park Prirode Telašćicu i Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak.

Učenici su se upoznali s osnovnim informacijama i zanimljivostima Parka, biljnim i životinjskim vrstama, glavnim fenomenima Parka i sl. Nakon posjeta Centru, učenici su posjetili vidikovac na Strmicama i uvalu Mir te Slano jezero Mir.

Predstavnici tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije održali su i Eko radionicu te na zabavan i kreativan način osvijestili učenike o važnosti očuvanja prirode, voda, recikliranju i ostalim aspektima ekologije.

Važno je spomenuti i središnje obilježavanje Tjedna filantropije 2022. godine koje se održalo 1. listopada 2022. godine u Zadru na prostoru Dviju palača (Providurova i Kneževa palača) u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj. Učenice škole Jana Katalinić, Paula Vodopija, Cvita Eškinja i Lena Kadija u pratnji učiteljice Dražene Strpić i vjeroučiteljice Gabriele Vodopija prisustvovale su ovom velikom događanju.

U okviru središnjeg obilježavanja ostvareni su brojni interaktivni sadržiji usmjereni djeci i mladima kako bi ih se senzibiliziralo i usmjerilo u osvještavanje važnosti  filantropskog angažmana te važnosti njihovih osobnih doprinosa globalnim  ciljevima održivog razvoja UN-a.

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Općina Sv. Filip i Jakov osigurava božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im...
- Promo -

Simple Minds donose najveće hitove u pulsku Arenu

Miljenici domaće publike nastupit će na najspektakularnijem koncertnom prostoru na otvorenom u Hrvatskoj, možda i najljepšem koji ovaj dio Europe ima. Jedan od najvažnijih...

Zadarska županija subvencionira kamatu privatnim iznajmljivačima za podizanje kvalitete smještaja i usluga

Župan Božidar Longin uručio je jučer ugovore poslovnim bankama koje sudjeluju u Programu kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije, a riječ je o...

U subotu 2.12. Sportsko penjački klub Paklenica organizira Sv. Krševan Boulder Open 2023.

Sljedeću subotu, 02. prosinca 2023. godine održati će se jedanaesto po redu “Sv. Krševan Boulder Open 2023.” natjecanje u sportskom penjanju, u organizaciji Sportsko...

VII. Manifestacija mladog maslinovog ulja u Maškovica Hanu

U organizaciji Han 2020 d.o.o. i suradnji sa Općinom Pakoštane, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Turističkom zajednicom Općine Pakoštane OBAVIJEST Pozivamo sve zainteresirane maslinare s...

Povezane vijesti

- Promo -