11.3 C
Biograd na Moru
2/04/2020 16:45

Potpisan ugovor za projekt “Zaželi”i s gradom Benkovcem

Najnovije

Izmjene turističkih zakona za financijsko rasterećenje turističkog sektora

Vlada je danas predložila izmjene i dopune četiri turistička zakona te dopunila dvije uredbe, s ciljem financijskog rasterećenje turističkog sektora i...

U COVID ambulanti u Zadru počinju testiranja na koronavirus

U Zadarskoj županiji registrirano je deset novih slučajeva zaraženih koronavirusom i sada se ukupan broj popeo na 47, uz...

Nove procjene pokazuju da je 25 do 50 posto nositelja virusa bez simptoma

Podaci s Islanda pokazuju da je 50 posto pozitivnih na testiranju na koronavirus bilo bez simptoma, a SAD procjenjuje...

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je, na svečanosti uručenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena”, da je program omogućio zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena koje su, brinući se za starije osobe u nepovoljnom položaju, svojim radom doprinijele boljitku zajednice te izrazio zadovoljstvo nastavkom programa.

“Mi smo 2017. lansirali ovaj projekt, on je ostvario jako dobre rezultate, ukupno je financirano 322 projekta za koja je odobreno više od milijardu kuna, i to bespovratnih, iz sredstava Europskog socijalnog fonda,” kazao je Plenković, prenosi Središnji državni portal Vlade Republike Hrvatske.
Među potpisnicima ugovora bio je i gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić. Programom “Zaželi – korak naprijed” u Benkovcu je predviđeno zapošljavanje 10 žena (5 gerontodomaćica i 5 njegovateljica) za 40 krajnjih korisnika.  Također kroz projekt će se zaposliti 1 projekt manager i 1 administrator na 100 posto radnog vremena. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb te Centar “Sv. Ante”. Projekt je vrijedan 2.191.282,00 kuna i trajat će 30 mjeseci.

Dosad zaposleno više od 6.000 žena i uključeno 30.000 starijih osoba

Dodao je da je prvotno bilo planirano 400 milijuna kuna, no s obzirom na velik odaziv iznos se povećavao i do sada je kroz provedbu programa Zaželi zaposleno više od 6.000 žena, a uključeno je 30.000 starijih osoba koje su zbrinute u vlastitom domu, a koje bi bez tih usluga imale vrlo teške okolnosti za samostalni život.

“Time je poboljšana njihova kvaliteta života i više su uključeni u lokalnu zajednicu,” rekao je premijer.

Predsjednik Vlade posebno je pohvalio ostvarenu sinergiju između Vladinog programa, rada nadležnog ministarstva, jedinica lokalne i područne samouprave.

“To je na tragu politike ove Vlade i za decentralizacijom i kvalitetnim projektnim praćenjem svega onoga što radi Vlada, a što rade jedinice lokalne i područne samouprave,” dodao je.

Predsjednik Vlade kazao je da će Vlada nastaviti poticati zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena, stjecanje dodatnog obrazovanja, povratak i dugoročni ostanak na tržištu rada.

“Želim podsjetiti da je ovdje ciljna skupina bila upravo teže zapošljive žene, zrele srednje dobi i to u ruralnim krajevima,” istaknuo je Plenković.

Time je, kazao je, država ispunila svoju temeljnu zadaću, popunivši onaj dio tržišta rada koji privatni sektor teško može popuniti.

Novih 28 ugovora znači skrb za još 1400 osoba i zapošljavanje 320 žena

Premijer je najavio potpisivanje novih 28 ugovora, što znači zapošljavanje novih 320 žena i skrb za još gotovo 1.400 starijih osoba.

“Procjena je da ćemo na ovaj način zaposliti još tisuću naših sugrađanki,” kazao je Plenković.

Usporedimo li današnjih 87 posto ukupno ugovorenih sredstava te 32 posto isplaćenih, sa samo 9 posto ugovorenih i jedan posto isplaćenih u listopadu 2016. godine vidimo enorman napredak u nešto više od tri godine.

Čestitavši ministru Aladroviću i ostalima koji su se potrudili da ovaj projekt bude uspješan i koristan te da podiže broj zaposlenih u Republici Hrvatskoj, predsjednik Vlade najavio je pregovore o idućih sedam proračunskih godina koji počinju sutra na Europskom vijeću u Bruxellesu, istaknuvši da su one također važne da budu zamašnjak ulaganja i ravnomjernog razvoja Hrvatske.

Aladrović: Iza projekta Zaželi 2 stoji cijela Vlada

Potom je ministar Josip Aladrović predstavio poziv za projekt Zaželi, faza 2, ustvrdivši da se ne radi samo o projektu Ministarstva rada i mirovinskog sustava, nego da iza njega stoji cijela Vlada Republike Hrvatske i ocjenjuje ga izrazito dobrim, kvalitetnim i potrebnim hrvatskom tržištu rada.

Za drugu fazu projekta iz Europskog socijalnog fonda predviđeno je 300 milijuna kuna, jer jedinice lokalne uprave i samouprave i neprofitne organizacije mogu biti kvalitetni partneri u provođenju ovog projekta koji se dosad pokazao iznimno korisnim osobito za zapošljavanje najteže zapošljivih skupina žena iznad 50 godina života.

Kazao je da sam projekt Zaželi sadrži tri komponente: komponentu zapošljavanja, komponentu obrazovanja i komponentu osposobljavanja te izrazio uvjerenje da će sve to poboljšati kvalitetu života korisnika i svakodnevnih aktivnosti na koje osobe zaposlene kroz ovaj projekt utječu.

Projekt je zastupljen na čitavom teritoriju Republike Hrvatske

Kao bitno, Aladrović je napomenuo da je projekt rasprostranjen na cijeli teritorij Republike Hrvatske i da najveći broj žena sudjeluje upravo u onim regijama s najvećom stopom nezaposlenosti.

“Projekt je pohvaljen od Europske komisije i svojevrsni je hrvatski izvozni proizvod u okviru Europskog socijalnog fonda. Sigurni smo da ćemo i u idućoj financijskoj perspektivi računati na projekte poput ovog, bez obzira radi li se o njegovom izvornom obliku ili nekom sličnom, kojim će se moći utjecati na kvalitetu života u manjim i ruralnim sredinama”, ocijenio je Aladrović.

Izvijestio je da je danas u 12.00 sati službeno na mrežnim stranicama  Ministarstva rada i mirovinskog sustava objavljen Poziv svima zainteresiranima za sudjelovanje u projektu.

“Današnjim potpisivanjem zadnjih ugovora u okviru Faze 1, ona je i zaključena te svim potpisnicima ugovora čestitam i želim uspješnu realizaciju projekta”, poručio je na kraju svog izlaganja ministar Aladrović.

Projekti mijenjaju život nabolje

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva Zaželi uručili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te ravnatelj HZZ-a Ane Lončar, a nazočnima se na kraju svečanosti, u ime svih korisnika, obratio Mato Grgić, načelnik općine Garčin.

Zahvalio je na dodijeljenim ugovorima i bespovratnim sredstvima, naglasivši da će se time život nabolje promijeniti mnogim stanovnicima njegove, ali i drugih općina te jedinica lokalne uprave.

“Drago mi je da je Vlada RH, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kao i HZZ u predstavnicima lokalne uprave i udruga pronašla partnere za ostvarivanje svojih projekata za dobrobit građana jer to je jedan od osnovnih ciljeva Europskog socijalnog fonda,” kazao je Grgić.

Dodao je da s velikim zanimanjem očekuje i ostale pozive za realizaciju važnih projekata, a budućim korisnicima poručio da se prijave i nekima u svojim sredinama promijene život nabolje.

Najpopularnije

Svjetsko prvenstvo u branju maslina na Braču osvojilo nagradu za kreativno događanje godine

U sklopu sajma FITUR u Madridu koje traje od 22. do 26. siječnja održana je večana dodjela nagrade Creative...
- Promo -

Biogradska bolnica spremna za COVID-19 pozitivne pacijente

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd spremna je za epidemiju COVID-19 i oboljelim pacijentima pružiti najbolju moguću skrb, a sve resurse uložiti u obustavu širenja...

Korona virus/Najčešća pitanja i odgovori

Sve što treba znati o prevenciji i zaštiti od infekcije koronavirusom: najčešća pitanja i odgovori. 1. Tko plaća testiranje na koronavirus i liječenje? Hrvatski zavod za...

U COVID ambulanti u Zadru počinju testiranja na koronavirus

U Zadarskoj županiji registrirano je deset novih slučajeva zaraženih koronavirusom i sada se ukupan broj popeo na 47, uz još dvoje iz Ličko-senjske županije,...

U Klinici za infektivne bolesti umro bolesnik s koronavirusom

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u četvrtak je preminula druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, potvrdio je Hini ministar zdravstva Vili Beroš. Ravnateljica...

Povezane vijesti

- Promo -