14.4 C
Biograd na Moru
9/12/2022 16:14

Predstavljena knjiga „Muljatorice– ptice muljevitih područja Zadarske županije“

Najnovije

Kreativan vikend Agrra Creative HUB-a u Biogradu na Moru

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) kroz svoj Agrra Creative Hub ovaj vikend, 10. i 11. prosinca, organizira...

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja,...

HT Premijer liga: Zadar bez problema protiv Alkara

ZADAR – ALKAR 90:66 (27:22, 20:14, 13:17, 30:13) U 10. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra večeras su u Dvorani...

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije predstavljena je knjiga „Muljatorice – ptice muljevitih područja Zadarske županije“, autorice mr.sc. Morane Bačić kojim su Zadarska županija i NATURA-JADERA javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije obilježile Svjetski dan vlažnih (močvarnih) staništa i 50 godina od potpisivanja Konvencije o vlažnim područjima.

Sudionike je na početku predstavljanja u ime Zadarske županije pozdravio zamjenik župana Šime Vicković koji je zahvalio autorici knjige i Natura Jaderi na ovom vrijednom izdanju koje će u budućnosti poslužiti u svrhu promidžbe promatranja ptica kao selektivne vrste turizma.

 

„Ne muljajmo muljališta. To su važna i vrijedna staništa. Čuvajmo ih!“ Poruka je ovo knjige „Muljatorice – ptice muljevitih područja Zadarske županije“ kojom se čitatelje poziva na upoznavanje ptica močvarica i drugih vrsta koje koriste vodena staništa, ali i na osvješćivanje antropogenog utjecaja na muljevita područja uvelike ugrožena aktivnostima poput isušivanja ili betoniranja.

Zanimljivosti iz ornitološkog svijeta
Knjiga autorice mr. sc. Morane Bačić, stručne voditeljice u javnoj ustanovi NATURA-JADERA, predstavljena je u povodu Svjetskog dana vlažnih (močvarnih) staništa koji se obilježava 2. veljače. Ove se godine ujedno navršava 50. obljetnica potpisivanja Konvencije o vlažnim područjima – tzv. Ramsarske konvencije. Na taj je dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica.
U knjizi je na jednostavan i zanimljiv način prikazana 141 vrsta ptice koje se mogu vidjeti na muljevitim područjima Zadarske županije. Autorica se podjednako obraća znalcima kao i potpunim početnicima u promatranju ptica koji će, primjerice, saznati kojom brzinom leti sivi sokol, kada nam na bed&breakfast dolazi blistavi ibis, da je ono što mislite da je lastavica, možda piljak ili čiopa, te kako uopće nije u redu kukavicu zvati kukavica. Na stranicama ove knjige uz kratke zanimljivosti iz ptičjeg svijeta, može se saznati da ždrala možemo vidjeti uz Kolanjsko polje i oko Vranskog jezera, vlastelicu na bazenima ninske i paške solane, morskog kulika u solanama u Ninu, Pagu i Dinjiški, te u uvalama Plemići i Ljubač, kao i u Privlaci, plamenca na poljima ninske solane, a zlatovranu na Bokanjačkom blatu. Također možemo naučiti i kako, uz Vransko jezero, eja močvarica odabire i Veliko blato na Pagu, dok eji livadarki više odgovara obližnje Malo blato, ali i kako u se u potrazi za kolonijama male čigre treba otisnuti na more i uputiti k otočićima Mišnjak i Mali Brušnjak kod Paga, Kurjak i Šip kod Oliba ili Lagnjići kod Dugog otoka. U potrazi za svima njima, kao i mnogim drugim pticama, čitatelju će pomoći karta koja se nalazi na kraju knjige, kao i to što je uz svaku vrstu na pregledan način naznačeno u kojim ju se mjesecima može zateći.
Istraživanja za očuvanje bioraznolikosti Velikog i Malog blata

„Drago mi je što Svjetski dan močvarnih staništa ove godine Zadarska županija i JU NATURA-JADERA mogu obilježiti predstavljanjem knjige koja prikazuje ornitološko bogatstvo ove županije. Knjiga je plod dugogodišnjeg rada, obilaska terena i stručnog iskustva autorice Morane Bačić, stručne voditeljice u našoj ustanovi. Njezina edukativna vrijednost svakako jest u tome da se čitatelj upozna s vrstama ptica koje gravitiraju vodenim, močvarnim i muljevitim područjima, ali i – što je jednako važno, u tome da razumije zašto ova rijetka staništa moramo očuvati. Naša ustanova NATURA-JADERA upravlja s 13 zaštićenih područja u Zadarskoj županiji, među kojima su i dva ornitološka rezervata Kolanjsko blato – Blato Rogoza, te Velo i Malo blato kod Povljane. Također, u sklopu Europske mreže Natura 2000 upravljamo i s 86 područja ekološke mreže. Time je NATURA-JADERA nadležna za čak tri četvrtine (73,41 %) ukupne površine zaštićenih područja i područja ekološke mreže unutar Zadarske županije što je veliki i odgovorni zadatak“, rekao je Damir Perić, ravnatelj JU NATURE-JADERE.
Na lokalitetu Velo i Malo blato kod Povljane na otoku Pagu u tijeku je i provedba projekta „CREW – koordinirano upravljanje močvarnim staništima“ u kojem JU NATURA-JADERA sudjeluje u svojstvu partnera. Projekt, ukupne vrijednosti 1.836.947,50 eura, sufinanciran je s 85 % sredstava iz Interreg programa Italija-Hrvatska, iz prioritetne osi za zaštitu i obnovu bioraznolikosti. JU NATURI-JADERI projektom je osiguran iznos od 188.975,00 eura za provedbu znanstvenih istraživanja te umrežavanje dionika zainteresiranih za očuvanje bioraznolikosti ovog značajnog močvarnog staništa izuzetne biološke i krajobrazne vrijednosti.

Promatranje ptica za dulju sezonu

„Prema novijim istraživanjima, alternativni oblici turizma, poput ruralnog i ekoturizma rast će tri puta brže od klasičnoga masovnog turizma i očekuje se da će njihov udio na turističkom tržištu u Europi u sljedećih 20 godina biti veći od 20 posto. Jedan od odgovora na nove izazove je i stvaranje novih vrijednosti investiranjem u oblike turizma manjeg razmjera koji se temelje na jedinstvenoj prirodnoj i kulturnoj baštini. Jedan od takvih oblika turizma je svakako i promatranje ptica, odnosno birdwatching. Najznačajnija karakteristika ovog oblika turizma njegovo je odvijanje izvan glavne turističke sezone jer su ptice najaktivnije u proljeće, jesen i zimu, dakle za vrijeme turističkog zatišja. Upravo područje sjeverozapadne Dalmacije, Vranskog jezera, Paga i Ninske lagune tada mogu biti žarišta turističke ponude. Promatrači ptica većinom su obrazovani turisti, mahom visoke platežne moći, vrlo često menadžeri, bankari, intelektualci i sl. te su im motivi putovanja istraživanje, edukacija i uživanje u dostupnim aktivnostima i doživljajima, a sve u cilju ispunjenja potrebe modernog turista za osjećajem uzbuđenja i iznenađenja tijekom boravka u odredištu bez velikih gužvi te na autentičnim i jedinstvenim mjestima na kojima je u velikoj mjeri sačuvana priroda“, istaknuo je Lovro Jurišić, pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije.

Čuvajmo muljevite uvale
„U Hrvatskoj postoji preko 400 vrsta ptica, ali taj broj se konstantno mijenja zbog promjena u prirodi. Na te promjene, koje su najčešće uzrokovane ljudskim ponašanjem, posebno su osjetljiva močvarna područja. U Zadarskoj županiji, uz poznate ornitološke rezervate postoji veliki broj muljevitih uvala koje predstavljaju rijetka i vrijedna staništa za očuvanje ptica i prirode te nedovoljno prepoznat potencijal za posebni oblik turizma – promatranje ptica. Iz mog iskustva najčešća ideja kako iskoristiti te muljevite uvale je nasipavanje za potrebe parkirališta jer imaju nesreću da se često nalaze u pozadini neke plaže. Takav stav proizlazi iz neznanja o vrijednostima vlažnih staništa i vrsta koje na njih dolaze. Upravo zato je nastala ova knjiga koju je za početak dovoljno prelistati da se stekne dojam tog silnog bogatstva i ljepote koju imamo. Čitanjem zanimljivih činjenica i priča o pticama, nadam se da će ih čitatelji bolje upoznati, time i zavoljeti te na kraju i očuvati“, rekla je Morana Bačić, autorica knjige.

Knjiga se može besplatno preuzeti na mrežnoj stranici NATURE-JADERE javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, a uskoro će biti dostupna i u prostorijama TZ Grada Nina, TZ Grada Paga i TZ Općine Povljana.

Najpopularnije

Učenici Srednje škole Biograd na Moru sudjelovali na Hackatlonu u Zadru

U organizaciji Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru je za učenike iz sektora strojarstva u sklopu EU projekta „Budi...
- Promo -

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova,...

Roisin Murphy – Doček Šibenik 2023

Roisin Murphy, najistaknutija članica benda Moloko već drugi put dolazi u Šibenik Nakon koncerta 2018.godine na Tvrđavi Sv. Mihovila, dolazi na trg Katedrale Sv. Jakova za...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane. Božićnica...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Povezane vijesti

- Promo -