14.4 C
Biograd na Moru
9/12/2022 11:06

Stožeru veće ovlasti – smanjiti mogućnost društvenih kontakata

Najnovije

Kreativan vikend Agrra Creative HUB-a u Biogradu na Moru

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) kroz svoj Agrra Creative Hub ovaj vikend, 10. i 11. prosinca, organizira...

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja,...

HT Premijer liga: Zadar bez problema protiv Alkara

ZADAR – ALKAR 90:66 (27:22, 20:14, 13:17, 30:13) U 10. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra večeras su u Dvorani...

U Hrvatskoj je na početku četvrtog tjedna od prvog slučaja zaraze koronavirusom, potvrđeno 69 oboljelih, među kojima je i šestero liječnika, a Stožer civilne zaštite dobio je veće ovlasti i najavio mjere za smanjivanje mogućnosti društvenih kontakata koje su temelj širenja zaraze.

Dopunama Zakona o sustavu civilne zaštite, Vlada je predložila Saboru da se Nacionalnom stožeru omogući donošenje odluka i uputa koje će provoditi stožeri jedinica lokalne i područne samouprave  čime se želi osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da će jedna od prvih odluka stožera u borbi protiv koronavirusa, nakon što mu se prošire ovlasti, biti nastojanje da se ograniči kretanje starijih osoba i pojačavanje kontrole osoba u samoizolaciji.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će Nacionalni stožer civilne zaštite idućih dana donositi mjere o privremenom ograničenju rada rada trgovina – vjerojatno trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata,  kino dvorana, kazališta, knjižnica i čitaonica te privremene obustave rada niza uslužnih djelatnosti.

Naveo je i da će se privremeno obustaviti i rad teretana, sportskih te fitnes i rekreacijskih centara, obustave održavanja izložbi, revija i sajmova te privremene obustave rada plesnih škola, dječjih i drugih radinica te noćnih i disco klubova.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene 16 zakona te tri podzakonska akta, kako bi se pomoglo gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, a donesena je i odluka o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha radi zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno Ravnateljstvu za robne zalihe odobreno je da na teret državnog proračuna izvrši žurnu nabavu i roba koje nedostaju i potrebne su za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanje nadzora nad širenjem COVID-19.

Vlada je u utorak donijela zaključak o mjerama za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa, kojih ima ukupno 65, obuhvaćaju gotovo sve gospodarske resore Vlade,  a glavni cilj im je očuvanje radnih mjesta i isplate plaća.

Premjer Andrej Plenković izjavio je da ekonomske mjere koje donosi radi pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa imaju dva cilja – zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti. “To je smisao cijelog paketa zakonskih promjena koje ćemo danas donositi danas i predložiti Saboru”, izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je u utorak da je hrvatski bankarski sustav vrlo stabilan i da bez obzira na epidemiju koronavirusa trenutno ne postoji ugroza po njegovo normalno funkcioniranje, te stoga građani ne trebaju povlačiti gotovinu iz banaka.

Vlada je otvorila posebnu internetsku stranicu koronavirus.hr, gdje će objavljivati sve bitne informacije u vezi koronavirusa u Hrvatskoj.

Za građane  koji se nalaze u izolaciji zbog sumnje na koronavirus mogu od utorka telefonom potražiti psihološku pomoć koju uvodi Služba za mentalno zdravlje zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a u tu svrhu bit će dostupno osam telefonskih linija.

Telefon za psihološku pomoć bit će dostupan svakog dana od 8 do 22 sata. Telefoni na koje će se javljati stručnjaci za mentalno zdravlje su: 01/ 2991 356, 4696 376, 4696 107, 4696 297, 6468 334, 6468 335, 6468 337 i 6468 338.

U Hrvatskoj je u utorak potvrđeno 69 slučajeva zaraze, a među danas potvrđenima slučajevima, zaraze zabilježeni su prvi oboljeli u Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Među oboljelima je šestoro liječnika. Od toga ih je ukupno četvero iz KBC-a Zagreb: troje s karidiologije i jedna liječnica s neurologije, potvrdio je pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak. Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić prethodno je izjavio da su neki liječnici virus uvezli iz Austrije, gdje su bili bez znanja uprave bolnice, i nisu poduzeli mjere dvotjedne samoizolacije.

Provedeno je 1109 testiranja a 50 ih je u tijeku, više od 1000 ljudi je u izolaciji.

Najveći domaći putnički brodar Jadrolinije pozvao je u utorak sve putnike da s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa karte kupuju online ili preko mobilne aplikacije ‘mJadrolinija’.

Hrvatska pošta izvijestila je u utorak da je zbog epidemije koronavirusa zaštitila svoje zaposlenike zaštitnim sredstvima, te su skratili radno vrijeme poštanskih ureda najkasnije do 18 sati na području cijele Hrvatske.

(Hina)

Najpopularnije

Učenici Srednje škole Biograd na Moru sudjelovali na Hackatlonu u Zadru

U organizaciji Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru je za učenike iz sektora strojarstva u sklopu EU projekta „Budi...
- Promo -

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova,...

Roisin Murphy – Doček Šibenik 2023

Roisin Murphy, najistaknutija članica benda Moloko već drugi put dolazi u Šibenik Nakon koncerta 2018.godine na Tvrđavi Sv. Mihovila, dolazi na trg Katedrale Sv. Jakova za...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane. Božićnica...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Povezane vijesti

- Promo -