21.4 C
Biograd na Moru
5/10/2022 13:02

U subotu je akcija čišćenja rijeke Bijele – “It is not too late”

Najnovije

Otvorenje 47. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva u Zadru

Od 5. do 8. listopada 2022., grad Zadar domaćin je 47. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, krovne strukovne organizacije koja...

Dani hrvatskog turizma-DHT u Šibeniku od 6. do. 8. listopada u znaku održivosti

Tradicionalni godišnji susret turističkih djelatnika - Dani hrvatskog turizma (DHT) u Šibeniku će od 6. do 8 listopada biti...

“BOOMER CINEMANIA”: Za vikend u Sv. Filip i Jakovu svirka benda “Greasy Flat 4”, tri kultna filma te izložba “Filipjakov u 50-ima”

Nakon nostalgičnih 80-ih koje su ovo ljeto bili zastupljeni na filipjanskom kino platnu, udruga Super 8 i Platforma za...

Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari” Iz Gornjeg Karina, u subotu 5. rujna sa početkom u 9 sati, organizira volontersku akciju čišćenja zapadnog prilaza izvoru rijeke Bijele.

Uz sudjelovanje pojedinaca, udruga i institucija,  udruga “Lončari” inicira akciju zbrinjavanja otpada na zaštićenom, a zapuštenom području “NATURA 2000”, zapadnom pristupnom putu kanjona rijeke Bijele.

Rijeka Bijela hidrogeološki je fenomen, koja izvire iz špilje na oko 300 mnv. Kanjon ove rijeke koji je zaštićenog područja “NATURA 2000” od otopljenog je vapnenca, te poprima bijelu boju, a po čemu je ova rijeka najvjerojatnije i dobila ime. Kanjon je nastao na rasjedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, ima nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje. Izvor rijeke Bijele je špilja bogata živim organizmima (skakavci, pauci, šišmiši i druge životinje), dužine 225 m, a u kojoj su se u nekoliko povezanih dvorana, vremenom nakupile velike količine pitke vode pročišćene prolaskom kroz kapilarni sustav stijena.

Na relativno malom području nalaze se mnogobrojne ugrožene, endemične i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Ova lokacija, zbog svoje specifične prirode, te geografske pozicije (nadomak Novigradskog i Karinskog mora), postala je veoma zanimljiva ljubiteljima prirode, sportašima i turistima.

Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom (makadam i asfalt), koja kreće od odvajanja sa Jadranske magistrale (pravac Obrovac – Karin Gornji). Na kraju iste, na oko 4 km udaljenosti od magistrale, nalaze se sela Lončari i Radeke, u kojima živi tek nekoliko obitelji, te je iz tog razloga ovaj kraj zbog svoje izoliranosti, tokom godina postao pogodan za odlaganje otpada, pretežito  krupnog otpada i građevinskog materijala.

Deponija smeća i otpada, nalazi se na dužini od jednog kilometara i više, uz samu cestu koja vodi ka punktu od kojeg se kreće ka izvoru rijeke Bijele. Takođe, od samog polazišta ka izvoru i kanjonu, jedan dio staze posut je tonama komadića stakla.  Ovo staklo formiralo je utabanu stazu po kojoj šetači neminovno moraju proći, te se gubi svaki osjećaj šetnje prirodom. Lokalno stanovništvo i dalje nastavlja odlagati otpad na ovoj lokaciji, te se ne shvaća bogatstvo okoliša kojim je okruženo. Do sada također, nisu poduzete nikakve mjere niti akcije uklanjanja ovog otpada, kao niti provedena edukacija lokalnog stanovništva.

Akcija čišćenja zakazana je za 10h ujutro, a okupljanje će početi u 9 sati. Osiguran je ručak i majice za sve sudionike. Staklo rasuto po stazi oko 1 m3 koje se prikupi bit će predmet daljeg rada umjetnika u projektu “Trash Art Residence Bijela 2021”. Naime po sakupljanju stakla uz pomoć i uz uključenje institucija i donatora objavit će se međunarodni javni natječaj “CALL FOR ARTIST”,  kroz koji će se financirati najkreativniji umjetnički projekt kojim bi se kroz trajnu instalaciju/umjetninu na lokaciji, educiralo o važnosti našeg odnosa ka prirodi.

Razni građevinski otpad preko 100 m3 će biti sakupljan strojno i ručno, zatim odvožen na deponiju u Obrovcu tijekom cijelog dana.

Akcija se održava uz pokroviteljstvo i sudjelovanje  Natura Jadera, javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i Turističke Zajednice Grada Obrovca, te također  članova PD Paklenica, MZ Karin Gornji,  Udruge Karin Resort, Udruge Eko Zrmanja i Karinska Rivijera uz tehničku potporu Hlad U.T.O, a na poziv udruge za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari” Iz Gornjeg Karina.

Prirodnu ljepotu i bogatstvo okoliša rijeke Bijele i njenog kanjona, primjetio je i u umjetnik i režiser Vladimir Miketa, koji u svom kratkom filmu pokazuje svu apsurdnost ovoga kraja, te problematiku zagađenja i nebrige za prirodne ljepote koje nas okružuju, kao i značaj ovog lokaliteta koji ima za obrovački kraj te je inspirirao naziv same akcije “IT IS NOT TOO LATE”.

Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari” Iz Gornjeg Karina poziva sve zainteresirane da se pridruže i sudjeluju u volonterskoj akciji čišćenja ”Rijeka Bijela “It is not too late”, a svi zainteresirani trebaju najavaiti svoj dolazak na email info@loncari.com.

foto: Marin Mitrović

Najpopularnije

Književna večer uz Magdalenu Mrčelu u Gradskoj knjižnici Biograd

Gradska knjižnica Biograd poziva na književnu večer sa spisateljicom Magdalenom Mrčelom uz razgovor o romanima "Između" i "Osvetnici"....
- Promo -

Susret Harley Davidson Pakoštane – Zadar od 30.rujna do 02. listopada

Susret Harley Davidson Zadar Pakoštane, održat će se od 30.rujna do 02. listopada . U petak 30. rujna, sve počinje okupljanjem u Maškovića Hanu...

Četvrta etapa spektakularne biciklističke utrke Cro Race kreće iz Biograda

Start 4.etape utrke na kojoj sudjeluju najbolji svjetski biciklisti predviđen je 30. rujna iz Biograda. Na etapu dugu 219 km s trga kralja...

Objavljeni pozivi vrijedni 195 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je objavio dva nova javna poziva, ukupno vrijedna 195 milijuna kuna. Prvi poziv odnosi se na sufinanciranje...

Dan obrane Zadra : U subotu se trči linijom obrane grada od Bokanjca do Dračevca

Povodom 31. obljetnice Dana obrane grada Zadra u subotu 1. listopada 2022. godine održat će se četvrto izdanje atletske utrka Linijom obrane grada u...

Povezane vijesti

- Promo -