30.4 C
Biograd na Moru
17/08/2022 16:22

Ugovori od 73 milijuna kuna za Ministarstvo zdravstva i Kliniku za infektivne bolesti

Najnovije

“Kap na dlanu” 18. kolovoza na izvoru Pećina u Vrani

Umjetnička organizacija Irida najavljuje predstavljanje projekta Kap na dlanu, koje će se provesti 18. kolovoza 2022. u Vrani i...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, danas je uručila ugovore za projekte iz područja zdravstva u vrijednosti od 73 milijuna kuna.

Riječ je o ugovorima Ministarstva zdravstva i Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, koji će se realizirati kroz projekt Ulaganje u učinkovitost i pristupačnost dnevne bolnice Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i projekt Opremanje dnevnih bolnica/dnevnih kirurgija.

Ministrica Nataša Tramišak kazala je kako će dodijeljeni ugovori zasigurno pomoći u jačanju i opremanju kapaciteta radi što boljeg prevladavanja sadašnjih i budućih izazova.

„Pandemija covida-19 zasigurno nas je osvijestila o nužnosti ulaganja, posvećivanju veće pozornosti i jačanju kapaciteta zdravstvenog sustava, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj Europskoj uniji“, rekla je ministrica Tramišak.

Pojasnila je kako su tijekom proteklog razdoblja za cijeli zdravstveni sustav ugovoreni projekti od preko tri milijarde kuna, od kojih je 2,7 milijardi bespovratnih sredstava.

Ministrica Tramišak podsjetila je na ugovor potpisan prošlog tjedna, za nabavu zaštitne opreme u vrijednosti od 369 milijuna kuna.

„Iz Fonda za solidarnosti EU-a zatražili dodatnih 39 milijuna eura kako bi se osigurali u slučaju dodatnih potreba za nabavku opreme i borbu protiv covida“, izjavila je ministrica.

„Zajedničkom borbom i sredstvima nacionalnog i europskog proračuna, vjerujem da ćemo nastaviti kvalitetno i uspješno odolijevati ovim izazovima s kojima se naš zdravstveni sustav suočava“, zaključila je ministrica Tramišak.

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva rekao je da su u proteklom operativnom programu s ta dva projekta došli do 100 posto iskorištenosti za Grupu 1 i 99,97 posto za Grupu 2, od čega je ukupno 74 posto sredstava već isplaćeno.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Alemka Markotić naglasila je kako je ova pandemija pokazala važnost i snagu infektivnih bolesti, ali i snagu infektivne klinike koja ima dugu tradiciju u liječenju infektivnih bolesti.

„U ova izazovna i teška vremena ne smijemo posustati, nego upravo trebamo činiti suprotno. Trebamo pronaći dodatne snage i razvijati nove projekte koji će u budućnosti pomoći našem zdravstvenom sustavu“, kazala je ravnateljica Markotić.

„Iskreno sam zahvalna i Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu zdravstva i ravnatelju Petricu na svoj potpori i pomoći koju ste mi pružili unutar kreiranja ovog projekta“, izjavila je ravnateljica Markotić.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislav Petric kazao je kako se već počelo s realizacijom.

„Projekti moraju ići i oni ne mogu stajati. Nije lagano kada svakodnevno imate nekoliko slučajeva covida u Agenciji, a korisnici čekaju sredstva. Mi također pokušavamo u svojem dijelu posla napraviti maksimalno“, izjavio je Tomislav Petric.

Foto: Hina

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Tradicionalno alternativno okupljanje u Benkovcu po 11. put – rezervirajte subotu za Vlajternativu

Ovu se subotu sprema posebna glazbena poslastica za sve alternativce_ke - konačno dolazi na red 11. Vlajternativa festival Benkovac! Od svog nastanka, Vlajternativa je pokret...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i zagrebački koncert planiran 17. rujna Prenosimo...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Povezane vijesti

- Promo -