22.4 C
Biograd na Moru
19/07/2024 07:24

Umjetno srce odobreno za prodaju u Europi

Najnovije

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno...

Francuska tvrtka koja već dugo testira i dorađuje umjetno srce spremna je započeti prodaju uređaja u drugom tromjesečju 2021. godine.

Nazvan Aeson, 900-gramski uređaj napajaju se baterijama, a oslanja se na senzore i biološke materijale kako bi točno otkrio koju funkciju u određenom trenutku mora obavljati.

Tvrtka Carmat desetljećima radi na Aesonu kao odgovor na sve veće stope srčanih bolesti u Francuskoj i širom svijeta, za koje procjenjuje da godišnje odnesu 26 milijuna života.

Stope donora organa u Europi nisu dovoljne da udovolje potražnji, pa će se Aeson doista naći na raspolaganju kao još jedna opcija za one na listama čekanja za nova srca: pomažući europskoj demografiji od oko 2000 ljudi, procjenjuje Carmat.

“Ideja ovog srca, rođenog prije gotovo 30 godina, bila je stvoriti uređaj koji će zamijeniti transplantaciju srca, uređaj koji fiziološki djeluje poput ljudskog srca, pulsirajući, samoreguliran i kompatibilan s krvlju”, Stéphane Piat, izvršni direktor Carmata, rekao je za Reuters, prema France24.

Druga prilika

Aeson će kod pacijenata funkcionirati nekoliko godina. Djeluje spajanjem bioloških bitova na mehaničke i upotrebom baterija i aktuatorske tekućine za pokretanje funkcija normalnog srca.

Mala diskretna vrećica sadržavala bi kontroler s litij-ionskim baterijama, kao i spremnik za tekućinu, koji teže manje od pet kilograma.

Jedan gospodin koji je primio Aeson 2015. godine rekao je tada novinarima da se “nikad nije osjećao tako dobro”.

“Hodam, ustajem i savijam se 10 do 15 puta dnevno, bez ikakvih problema. Držim ravnotežu. Ne smeta mi. Ni ne razmišljam o tome ”, rekao je 69-godišnji otac dvoje djece za tjednik JDD .

Zapravo je kirurg čak rekao da je muškarac nastavio voziti bicikle, a kao džudista s crnim pojasom, čak je tražio dopuštenje za nastavak borilačkih vještina.

“Kao dio njegove rehabilitacije, natjerali smo ga na brojne tjelesne aktivnosti poput vožnje sobnog bicikla, a kad smo se posljednji put sreli, rekao nam je ‘naravno, imam bicikl, tradicionalni bicikl i vozim, ali … ne, ne brinite, izbjegavam velika brda “, rekao je.

 

Izvor: Samopozitivno

Najnovije

Dani vitezova Vranskih 20. i 21. srpnja u Vrani i Pakoštanima

i ove godine veliki povijesni spektakl oživljene povijesti DANI VITEZOVA VRANSKIH u trajanju od 1 dana u Vrani te...
- Promo -

TZ Pakoštane: Dani vitezova Vranskih održat će se 20.07. i 21.07. 2024.

Ovogodišnja manifestacija Dani vitezova Vranskih održat će 20.07 i 21.07 u Vrani i Pakoštanima Za prvi dan održavanja pripremljen je bogat program u Vrani, dok...

U subotu 20. srpnja 3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“u Barotulu

3. vaterpolo turnir „Pašmanski dupin 2024.“ – Barotul, otok Pašman U subotu, 20. srpnja 2023. s početkom u 16,00 sati održati će se treći turnir...

16. Etno festival Benkovac predstavlja tradicijske kulture različitih krajeva

16. Etno festival u Benkovcu i ove godine održat će se u prekrasnom ambijentu Kaštel Benkovića u dvorištu Zavičajnog Muzeja Benkovac s početkom u...

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove "Zone zanatskih i servisnih djelatnosti", smještene sjeveroistočno od samog naselja. Ovo područje,...

Povezane vijesti

- Promo -