7.4 C
Biograd na Moru
1/12/2022 21:23

Uz brojne projekte i aktivnosti u dječjem vrtiću “Cvit“ iz Sv. Filip i Jakova ove godine nema liste čekanja

Najnovije

Robbie Williams u pulskoj Areni 27. i 28. lipnja 2023.

Robbie Williams, jedan od najuspješnijih pop izvođača svih vremena, donosi svoje najveće hitove u pulsku Arenu na dva ekskluzivna...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im...

Završna konferencija projekta CUHaCHA i CUHaCHA ZADAR CookingFest

CUHaCHA – ZADAR CookingFest Zadarski je kraj jedinstveni spoj Velebita i Mediterana. Njegova kulinarska baština odraz je prirodno-zemljopisnih osobitosti, ali...

Rujan i listopad tradicionalno obilježavaju početak aktivnosti, rad na novim projektima i naravno početak i uhodavanje u novu pedagošku godinu za djecu u vrtićima i jaslicama dječjeg vrtića “Cvit” iz Sv. Filip i Jakova, skupa s novoizgrađenim područnim vrtićima u Turnju i u Gornjim Raštanima.

Ove pedagoške godine u vrtiće je tako upisano čak 203 djece u 10 odgojnih skupina: 5 odgojnih skupina u Sv. Filip i Jakovu, 4 skupine u Turnju i jedna skupina u Gornjima Raštanima.

“Zbog interesa roditelja otvorena je nova jaslična skupina u mjestu Turanj na mjestu starog objekta. Općina Sv. Filip i Jakov osigurala je sredstva u iznosu od 70.000,00 kn za rekonstrukciju i adaptaciju prostora te je nabavljena oprema i didaktika za rad s djecom najmlađeg uzrasta. Osigurana su sredstva i za uređenje i zapošljavanje novih djelatnika, te ove godine dječji vrtić “Cvit“ nema liste čekanja“, rekla je Mirjana Zalović, ravnateljica DV “Cvit“ iz Sv. Filip i Jakova.

Što se tiče zapošljavanja novih djelatnika, Dječji vrtić Cvit Sv. Filip i Jakov jedan je u od tri vrtića u Zadarskoj županiji koji je dobio sredstva u okviru mjere HZZ-a Stjecanje prvog radnog iskustva – pripravništva.

“Na temelju programa Mjera aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 100.694,00 kn smo putem javnog natječaja zaposlili pripravnicu pedagoginju na rok od godinu dana koliko traje pripravnički staž“, kaže Zalović.

U vrtiću je trenutno zaposleno 35 radnika a od  toga su 23 odgojiteljice: 5 odgojiteljica koje rade u jasličnim odgojnim skupinama, 16 u dobno mješovitim skupinama i 2 odgojiteljice u integriranom programu ranog učenja engleskog jezika.

“U vrtiću je integrirano osmero djece s teškoćama u razvoju zbog čega je Općina Sv Filip i Jakov osigurala sredstva za zapošljavanja trećeg odgojitelja za pomoć u određenim odgojnim skupinama. S obzirom na izrazitu veliku odgovornost i kompleksnost uloge odgojitelja u životu svakog pojedinog djeteta, nužna je podrška stručnih suradnika, naše pedagoginje i ostalih vanjskih stručnjaka“, objašnjava Zalović.

Novi vrtići

Izgrađeni sinergijom uprave matičnog vrtića, Općine Sv. Filip i Jakov, Zadarske županije i europskih fondova te opremljeni odgovarajućom opremom i stručnim kadrom grupa, relativno novi vrtići u Turnju i Raštanima Gornjim zadovoljavaju sve uvjete u skladu s hrvatskim pedagoškim standardima.

“Ovakvim novim projektima poboljšava se kvaliteta i dostupnost javne usluge te briga o djeci na području općine Sveti Filip i Jakov. Također, ulaganjem u prostorije naših vrtića iz godine u godinu ostvarujemo sve modernije uvjete kako bi se odgovorilo razvojnim potrebama u europskom i svjetskom kontekstu“, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Novoizgrađenim i opremljenim vrtićem smještenim pored škole u Raštanima Gornjim i zaobalje općine Sv. Filip i Jakov dobilo je tako svoju prvu stepenicu u odgojnom procesu djece. Vrijednost radova koje je provodila Općina Sv. Filip i Jakov skupa s izvođačem iznosila je 535.890,00 kuna, a sveukupna vrijednost projekta sa izgrađenim dječjim i uređenim vanjskim igralištem iznosila je oko dva milijuna kuna. Isto tako, vrijednost izgradnje dječjeg vrtića u Turnju iznosila je 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancirala je projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn, dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov bio 4.689.792,12 kn.

“U vrtićima imamo upisano preko dvjesto djece i cilj lokalne samouprave je bio da što više smanjimo listu čekanja, što smo otvorenjem ova dva vrtića i postigli”, kaže vijećnica Anamarija Matešić te dodaje:

“Većina financiranja vrtića proizlazi iz proračuna lokalne samouprave te u ovom općenitom poskupljenju mi još uvijek nismo podizali cijene. Ekonomska cijena se podigla preko 2800 kuna od čega roditelji i dalje plaćaju 700 kn za desetosatni program. Sveukupno financiranje u ovoj godini će proći pet milijuna kuna, Općina Sv. Filip i Jakov sufinancira rad vrtića s 3.5 milijuna kuna, dok se sljedeće godine planira podići financiranje na četiri milijuna kuna”.

Brojni projekti

S obzirom na stalna pozitivna demografska kretanja i nove projektne mogućnosti koje utječu i poboljšavaju socijalizaciju djece, Općina Sv. Filip i Jakov nominirala je i projekt “Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Cvitić u naselju Turanj“ koji je prijavljen na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“ od strane MINISTARSTVA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA. Projekt koji uključuje izradu projektne i tehničke dokumentacije, rekonstrukciju i opremanje postojeće građevine druge namjene iznosi 1.260,000,00 kn.

“Uz spomenuti projekt intenzivno se radi i na uređenju dječjeg igrališta u sklopu vrtića “Cvitić“ koji je financiran iz sredstava Zadarske županije u sklopu projekta a odnosi se na uređenje i opremanje dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2022. godinu. Nabavljene su tri sprave kao i antistres podloga za naše najmlađe korisnike u iznosu od 60.000,00 kn. Komunalna grupa Općine Sv. Filip i Jakov u tijeku je procesa postavljanja sprava i antistres podloge a dovršetak radova očekujemo sredinom studenog“, kaže Zalović.

Uspješno je završen i projekt „ Prava je fora zdravi obrok od plodova mora“ te je vrtić dobio tijekom rujna sredstva u iznosu od 203.732,88 kn za nabavu elektro-parne konvekcijske pećnice za pripremu ribe, hladnjaka, stroja za ljuštenje krumpira, edukacije kuharica i  izrade kuharica koje su podijeljene roditeljima.

“Mlade obitelji i djeca su nam prioritet i zato dobrim projektima u suradnji vrtića, općine i drugih stručnih tijela nastavljamo raditi na poboljšanju kvalitete predškolskog odgoja u svrhu razvoja naših najmlađih”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Dan zahvalnosti za plodove zemlje i posjet kazalištu

Obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje u vrtićima pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i pravilnoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta i prirode.

“Ciljevi aktivnosti s djecom bili su upoznavanje s nastajanjem kruha od zrna do kruha, približavanje blagovanja kruha i narodnih običaja i dr. U našem vrtiću provodile su se različite aktivnosti: prikupljanje žitarica i ostalih plodova, posjet pekari, pripremanje i pečenje različitih vrsta kruha i krušnih proizvoda, slastica,  voćnih salata kao i uređenje jesenskog kuta.  Djeca predškolci će također u sklopu aktivnosti  3.11. posjetiti Kazalište lutaka u Zadru i predstavu “Juha od bundeve“, kaže Zalović.

 

 

Najpopularnije

Učenici Srednje škole Biograd na Moru sudjelovali na Hackatlonu u Zadru

U organizaciji Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru je za učenike iz sektora strojarstva u sklopu EU projekta „Budi...
- Promo -

Mladi kuhar Klaudio Mrkić s Hrvatskom kulinarskom reprezentacijom sudjeluje na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu

Nacionalna kulinarska reprezentacija po prvi puta je oformljena 2006. godine te je od tada prisustvovala na svim najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima. Članovi reprezentacije su...

Jeremiah’s predstavili novi singl “Alibi”

Pobjednici 22. HGF-a i 9. Croatian Blues Challengea te najbolji mladi bend po izboru Fender Mega Music Awards, nakon video spotova "Black Pony Rider", "Moving on", "Monkey", "Little Brains"...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane. Božićnica...

Povezane vijesti

- Promo -