13.5 C
Biograd na Moru
27/10/2020 19:16

Više od mora i sunca – Biograd će u lipnju dobiti BioSferu

Najnovije

Naši znanstvenici pronašli tri nove vrste podzemnih kukaca na južnom Jadranu

Tri vrste vrlo sitnih podzemnih kukaca pronađene su na području južnog Jadrana i opisane u znanstvenom časopisu Natura Croatica,...

22 nova slučaja zaraze koronavirusom u županiji

Na području zadarske županije 22 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a u najvećoj mjeri riječ je o kontaktima već...

Humanitarni koncert klape Školji i klape Zikva za kolegicu Jelenu Mušćet

Klapa Školji i klapa Zikva pozivaju na klapski humanitarni koncert, koji će se održati 06.studenog, 2020. u 18:00 u...

Zbog epidemije koronavirusa rok za provedbu projekta „Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“ produžen je do sredine lipnja 2021. godine. Do tada bit će gotova preobrazba zgrade stare preko 100 godina u turističku recepciju grada koja će posjetiteljima nuditi puno više od „mora i sunca“, kojih Biograd svakako ima napretek.

Pješačenje, planinarenje, cikloturizam, speleoturizam, vožnja kajacima, rafting, jahanje, sportski ribolov, jedrenje, veslanje, kulturni, eko i gastro turizam, poslovni, kreativni, obrazovni i istraživački turizam, samo su neki od oblika aktivnog turizma koji mogu stvoriti čitav niz novih i izdašnih izvora prihoda za lokalno stanovništvo i otvoriti cjelogodišnja radna mjesta.

  • Centar će promicati održivi aktivni turizam, kao priliku za produženje turističke sezone na cijelu godinu, tijekom koje turisti mogu puno više uživati i otkrivati Hrvatsku, ističe Kristian Šarić, koordinator projekta čiji je nositelj Javna ustanova Park prirode Vransko jezero, dok su partneri Grad Biograd na Moru, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Šarić nam je približio i stanje na gradilištu kojeg je u veljači otvorila tvrtka Reliance iz Splita, izabrana putem javnog natječaja s cijenom ponude od 8.976.701,45 kuna bez PDV-a.

  • Ubrzo je stigla epidemija koronavirusa koja je kod nas, kao i u cijeloj državi i svijetu, uvela posebnu organizaciju rada, odnosno smanjenje broja ljudi na gradilištu, te izazvala probleme s isporukom određenog materijala i dolaskom radnika. Intenzitet radova smanjen je i zbog pronalaska arheološkog nalazišta, a trenutno imamo i manjih problema s dotokom vode u podrum, za koje tražimo rješenje, rekao nam je Šarić.

Unatoč svemu gradilište se i dalje uspješno nosi s brojnim izazovima i poprima obrise budućeg mjesta na kojem će građani moći dobiti sve informacije o zaštićenim prirodnim parkovima: PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica. S obzirom na taj široki prostorni obuhvat, projekt ima međužupanijski, odnosno regionalni obuhvat.

U ovoj godini u planu je raspisivanje javne nabave za opremanje centra i izradu interaktivnih VR/AR prezentacijskih aplikacija, te nastavak edukacija i radionica za povećanje obrazovnog kapaciteta osoblja i razvoj turističkih proizvoda.

Projekt “Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd” provodi se unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode” kojeg je iniciralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ukupna vrijednost projekta je 21.787.053,37 kn, a za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 12.756.756,96 kn. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 15% odobrenog sufinanciranja u iznosu 2.064.022,80 kn.

Opći cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem potencijala prirodne baštine nacionalnih parkova i parkova prirode na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije kroz održivi aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini, uz povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta kako postojećih, tako i novih posjetiteljskih infrastruktura i sadržaja u zaštićenim područjima prirode, posebice u dijelovima nacionalnih parkova i parkova prirode koja se do sada nisu sustavno i učinkovito koristila i valorizirala.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.

Najpopularnije

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-48-29241', window); 2. HNL Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-4772-29242', window); Košarka ABA liga Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-2451-24437', window); HT...
- Promo -

Razbojništvo u Biogradu: maskirani lopov fizički napao ženu

Sinoć oko 20,00 sati u Bračkoj ulici u Biogradu, nepoznati maskirani počinitelj je provalio u kuću, u kojoj se nalazila 62-godišnja žena te uz...

Otvoren Poduzetnički inkubator Biograd: Gradonačelnik Knez: „Ovaj san sanjali smo 11 godina“

Gradonačelnik Ivan Knez okupljenima je danas uoči svečanog otvorenja Poduzetničkog inkubatora  otkrio kako je riječ o napokon dosanjanom snu na koji smo čekali 11...

Na području zadarske županije 21 je novooboljela osoba

Na području Zadarske županije 21 je novooboljela osoba od koronavirusa. Riječ je o 15 ženskih i 6 muških osoba sa područja Zadra(8), Biograda(3), Benkovca(2),...

22. Biograd Boat Show – održavanje kontinuiteta manifestacije od iznimnog značenja za turizam i nautiku

BIOGRAD NA MORU - U Marini Kornati, u organizaciji i domaćinstvu Ilirije d.d, u Biogradu na Moru u srijedu (21.10.2020.) je otvoren 22. međunarodni...

Povezane vijesti

- Promo -