23.4 C
Biograd na Moru
16/08/2022 00:24

Više od mora i sunca – Biograd će u lipnju dobiti BioSferu

Najnovije

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i...

Zbog epidemije koronavirusa rok za provedbu projekta „Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“ produžen je do sredine lipnja 2021. godine. Do tada bit će gotova preobrazba zgrade stare preko 100 godina u turističku recepciju grada koja će posjetiteljima nuditi puno više od „mora i sunca“, kojih Biograd svakako ima napretek.

Pješačenje, planinarenje, cikloturizam, speleoturizam, vožnja kajacima, rafting, jahanje, sportski ribolov, jedrenje, veslanje, kulturni, eko i gastro turizam, poslovni, kreativni, obrazovni i istraživački turizam, samo su neki od oblika aktivnog turizma koji mogu stvoriti čitav niz novih i izdašnih izvora prihoda za lokalno stanovništvo i otvoriti cjelogodišnja radna mjesta.

  • Centar će promicati održivi aktivni turizam, kao priliku za produženje turističke sezone na cijelu godinu, tijekom koje turisti mogu puno više uživati i otkrivati Hrvatsku, ističe Kristian Šarić, koordinator projekta čiji je nositelj Javna ustanova Park prirode Vransko jezero, dok su partneri Grad Biograd na Moru, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Šarić nam je približio i stanje na gradilištu kojeg je u veljači otvorila tvrtka Reliance iz Splita, izabrana putem javnog natječaja s cijenom ponude od 8.976.701,45 kuna bez PDV-a.

  • Ubrzo je stigla epidemija koronavirusa koja je kod nas, kao i u cijeloj državi i svijetu, uvela posebnu organizaciju rada, odnosno smanjenje broja ljudi na gradilištu, te izazvala probleme s isporukom određenog materijala i dolaskom radnika. Intenzitet radova smanjen je i zbog pronalaska arheološkog nalazišta, a trenutno imamo i manjih problema s dotokom vode u podrum, za koje tražimo rješenje, rekao nam je Šarić.

Unatoč svemu gradilište se i dalje uspješno nosi s brojnim izazovima i poprima obrise budućeg mjesta na kojem će građani moći dobiti sve informacije o zaštićenim prirodnim parkovima: PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica. S obzirom na taj široki prostorni obuhvat, projekt ima međužupanijski, odnosno regionalni obuhvat.

U ovoj godini u planu je raspisivanje javne nabave za opremanje centra i izradu interaktivnih VR/AR prezentacijskih aplikacija, te nastavak edukacija i radionica za povećanje obrazovnog kapaciteta osoblja i razvoj turističkih proizvoda.

Projekt “Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd” provodi se unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode” kojeg je iniciralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ukupna vrijednost projekta je 21.787.053,37 kn, a za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 12.756.756,96 kn. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 15% odobrenog sufinanciranja u iznosu 2.064.022,80 kn.

Opći cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem potencijala prirodne baštine nacionalnih parkova i parkova prirode na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije kroz održivi aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini, uz povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta kako postojećih, tako i novih posjetiteljskih infrastruktura i sadržaja u zaštićenim područjima prirode, posebice u dijelovima nacionalnih parkova i parkova prirode koja se do sada nisu sustavno i učinkovito koristila i valorizirala.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Rezultati svih finalnih susreta 27. teniskog turnira ‘Oluja’ održanog prošli vikend u Biogradu i Pakoštanima

Donosimo rezultate ovogodišnjeg teniskog turnira  'Oluja' Na teniskim tenenima Tenis Centra Ilirija u Biogradu na moru odigrani su u nedjelju 7. kolovoza finalni susreti ovogodišnjeg...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Održan plivački maraton Biograd i memorijalna utrka Dino Eškinja

U nedjelju 7. kolovoza je u organizaciji Plivačkog kluba Dupin iz Biograda na Moru održan 17. plivački maraton Biograd 2022 u dužini 3500 m...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Povezane vijesti

- Promo -