23.4 C
Biograd na Moru
15/08/2022 23:52

Vlasnici obiteljskih kuća na Rabatinu u Sv. Filipu i Jakovu: “Za gradnju smo se odlučili zbog prihvatljive cijene terena te postojeće infrastrukture koja nam je umanjila troškove”

Najnovije

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice...

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...

Grupa Rage Against The Machine otkazuju europsku turneju

Grupa Rage Against The Machine otkazala je sve europske i britanske datume turneje „Public Service Announcement“, pa time i...

“Veselimo se novim susjedima i poručujemo: Rabatin je odlično mjesto za život!“

U današnje vrijeme, svjesni problema i potreba mladih, pružanje podrške i pomoći mladim ljudima shvaća se kao obveza i kao dužnost. Kroz POS-ov program “Rabatin”, u suradnji s ministarstvom, Općina Sv. Filip i Jakov tako je u prvoj fazi u vrijednosti od oko milijun eura osigurala potrebitu infrastrukturu za ovaj projekt, priključak na kanalizaciju, vodu i struju te će dolaženje do vlastita krova nad glavom mladim ljudima i izgradnja POS-ovih stanova predstavljati jedan od koraka unutar demografske obnove.

Nedavno je započela i druga faza infrastrukturnih radova koja uključuje električno napajanje objekata i javnu rasvjetu. Također ishodi se i sva dokumentacija za građevinske dozvole za nogostup, kolnik i oborinske vode na oko dva kilometara budućih cesta i sadašnjih nasutih puteva. Širokopojasni internet koji je preduvjet te postavljanje asfalta, nogostupa, sustava oborinskih voda i rasvjete očekuje se u trećoj fazi kada bude izgrađeno oko 40 posto objekata.

Obiteljske kuće Milat i Mrvičić na Rabatinu

No na Rabatinu će se također osim 24 POS-ova stana graditi i 60 privatnih stambenih objekata, a na sustav odvodnje priključit će se i osnovna škola. Započela je gradnja prva tri od 60 budućih objekata, a neki od njih, poput obiteljske kuće obitelji Milat i Mrvičić već su gotovi s “grubim“ radovima.

“Zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu državne imovine na čelu s tadašnjim ministrom Goranom Marićem dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 20 milijuna kuna za stambenu izgradnju na Rabatinu, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice“, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv Filip i Jakov.
Na temelju Odluke i Ugovora o darovanju, raspisan je javni natječaj za prodaju darovanih zemljišta, sve sukladno zakonima RH kao i općim aktima Općine Sv. Filip i Jakov.

“Riječ je o 60 parcela za izgradnju obiteljskih kuća koje je u konačnici oko 80 posto kupilo domicilno stanovništvo, dok je oko 20 posto kupaca s područja cijele RH“, kaže Pelicarić.

Irena Milat, jedna od vlasnica novih kuća u izgradnji, u razgovoru nam je tako otkrila kako se njena obitelj na gradnju odlučila prvenstveno zbog prihvatljive cijene terena, i činjenice da je škola u neposrednoj blizini te da će u bliskoj budućnosti ovdje niknuti kompletno novo naselje, a time i život. Sve je to, kaže Irena, nedvojbeno dalo veliku prednost ovom terenu u odnosu na bilo koji drugi privatni teren u prodaji. Dodala je i kako je izgradnja trajala 4 mjeseca te kako im je izgradnja infrastrukture uvelike pomogla i ujedno umanjila broj obaveza te troškova pri izgradnji kuće.

Obitelj Mrvičić se na gradnju odlučila iz pomalo sentimentalnih razloga, no također i iz onih praktičnih.

Naime, obitelj Mrvičić porijeklom iz Sv. Filipa i Jakova, željela se vratiti u svoje mjesto i iz tog razloga su se odlučili na kupnju terena na Rabatinu, no i činjenica da je u izuzetno kratkom roku osigurana infrastruktura dodatno ih je ohrabrila. Dodali su u razgovoru kako im je za ishodovanje dozvole trebalo 6 mjeseci, a sama gradnja  kuće trajala je 5 mjeseci.  Obitelj Mrvičić poručila je i kako su izuzetno zadovoljni učinjenim i trenutnim stanjem, te se nadaju novim susjedima.

Poticaj žiteljima

Zadovoljavanje stambenih potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta, a procijenjena vrijednost izgradnje cjelokupne infrastrukture skupa s dvije trafostanice iznosi oko 20 milijuna kuna.

Kao mjeru poticaja, Općinsko vijeće također je donijelo i jednu odluku:

“Općinsko vijeće je donijelo i Odluku o oslobađanju žitelja Općine Sv. Filip i Jakov od plaćanja komunalnog doprinosa do 80 posto za prvu nekretninu, ovisno o broju godina prijavljenog prebivališta na području Općine Sv. Filip i Jakov. Hrvatskim šumama dužni smo isplatiti i iznos od jedan milijun kuna kao naknada za izdvajanje iz šumsko-gospodarske osnove, ističe Pelicarić, dodajući kako se Općina obvezala izgraditi kompletnu komunalnu infrastrukturu te da će ubrzo to i ostvariti.

Osim 24 POS-ova stana te 60 privatnih stambenih objekata, na Rabatinu se također planira graditi i novi dječji vrtić, starački dom, vatrogasni dom, nova općinska zgrada, centar izvrsnosti, a Općina također pregovara s Ministarstvom branitelja za gradnju stanova za branitelje.

 

 

 

 

 

 

Najpopularnije

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov; dodijeljena priznanja

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip...
- Promo -

Rezultati svih finalnih susreta 27. teniskog turnira ‘Oluja’ održanog prošli vikend u Biogradu i Pakoštanima

Donosimo rezultate ovogodišnjeg teniskog turnira  'Oluja' Na teniskim tenenima Tenis Centra Ilirija u Biogradu na moru odigrani su u nedjelju 7. kolovoza finalni susreti ovogodišnjeg...

Ne propustite povijesni spektakl: Vitezovi vranski ovog vikenda u Vrani i Pakoštanima

U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza od 18:00 sati, u blizini Maškovića hana u Vrani, bit će podignuti viteški tabori, srednjovjekovni sajmovi,...

Održan plivački maraton Biograd i memorijalna utrka Dino Eškinja

U nedjelju 7. kolovoza je u organizaciji Plivačkog kluba Dupin iz Biograda na Moru održan 17. plivački maraton Biograd 2022 u dužini 3500 m...

Uz nastup Zorice Konđe u Sv. Filip i Jakovu svečano otvorena čitaonica

U subotu je u sklopu Dana Općine Sv. Filip i Jakov u "Staroj školi" održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i...

Povezane vijesti

- Promo -