19 C
Biograd na Moru
24/09/2020 22:39

Vlasnici obiteljskih kuća na Rabatinu u Sv. Filipu i Jakovu: “Za gradnju smo se odlučili zbog prihvatljive cijene terena te postojeće infrastrukture koja nam je umanjila troškove”

Najnovije

Petero novooboljelih u županiji

Na području Zadarske županije 5 je novooboljelih osoba od koronavirusa.Među novozaraženima je jedna ukrajinska državljanka koja će izolaciju provesti...

Great Taste Awards 2020 – Nove nagrade za Gligorin Paški sir

Na Great Taste Awardsu 2020, Gligorin Paški sir nagrađen je s dvije zvjezdice, a Kozlar iz maslinove komine s...

Općina Sv. Filip i Jakov planira uređenje vidikovca Crni krug

Općina Sveti Filip i Jakov već neko vrijeme radi na građevinskom projektu "Uređenje Vidikovca Crni krug i uspostavu staza“,...

“Veselimo se novim susjedima i poručujemo: Rabatin je odlično mjesto za život!“

U današnje vrijeme, svjesni problema i potreba mladih, pružanje podrške i pomoći mladim ljudima shvaća se kao obveza i kao dužnost. Kroz POS-ov program “Rabatin”, u suradnji s ministarstvom, Općina Sv. Filip i Jakov tako je u prvoj fazi u vrijednosti od oko milijun eura osigurala potrebitu infrastrukturu za ovaj projekt, priključak na kanalizaciju, vodu i struju te će dolaženje do vlastita krova nad glavom mladim ljudima i izgradnja POS-ovih stanova predstavljati jedan od koraka unutar demografske obnove.

Nedavno je započela i druga faza infrastrukturnih radova koja uključuje električno napajanje objekata i javnu rasvjetu. Također ishodi se i sva dokumentacija za građevinske dozvole za nogostup, kolnik i oborinske vode na oko dva kilometara budućih cesta i sadašnjih nasutih puteva. Širokopojasni internet koji je preduvjet te postavljanje asfalta, nogostupa, sustava oborinskih voda i rasvjete očekuje se u trećoj fazi kada bude izgrađeno oko 40 posto objekata.

Obiteljske kuće Milat i Mrvičić na Rabatinu

No na Rabatinu će se također osim 24 POS-ova stana graditi i 60 privatnih stambenih objekata, a na sustav odvodnje priključit će se i osnovna škola. Započela je gradnja prva tri od 60 budućih objekata, a neki od njih, poput obiteljske kuće obitelji Milat i Mrvičić već su gotovi s “grubim“ radovima.

“Zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu državne imovine na čelu s tadašnjim ministrom Goranom Marićem dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 20 milijuna kuna za stambenu izgradnju na Rabatinu, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice“, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv Filip i Jakov.
Na temelju Odluke i Ugovora o darovanju, raspisan je javni natječaj za prodaju darovanih zemljišta, sve sukladno zakonima RH kao i općim aktima Općine Sv. Filip i Jakov.

“Riječ je o 60 parcela za izgradnju obiteljskih kuća koje je u konačnici oko 80 posto kupilo domicilno stanovništvo, dok je oko 20 posto kupaca s područja cijele RH“, kaže Pelicarić.

Irena Milat, jedna od vlasnica novih kuća u izgradnji, u razgovoru nam je tako otkrila kako se njena obitelj na gradnju odlučila prvenstveno zbog prihvatljive cijene terena, i činjenice da je škola u neposrednoj blizini te da će u bliskoj budućnosti ovdje niknuti kompletno novo naselje, a time i život. Sve je to, kaže Irena, nedvojbeno dalo veliku prednost ovom terenu u odnosu na bilo koji drugi privatni teren u prodaji. Dodala je i kako je izgradnja trajala 4 mjeseca te kako im je izgradnja infrastrukture uvelike pomogla i ujedno umanjila broj obaveza te troškova pri izgradnji kuće.

Obitelj Mrvičić se na gradnju odlučila iz pomalo sentimentalnih razloga, no također i iz onih praktičnih.

Naime, obitelj Mrvičić porijeklom iz Sv. Filipa i Jakova, željela se vratiti u svoje mjesto i iz tog razloga su se odlučili na kupnju terena na Rabatinu, no i činjenica da je u izuzetno kratkom roku osigurana infrastruktura dodatno ih je ohrabrila. Dodali su u razgovoru kako im je za ishodovanje dozvole trebalo 6 mjeseci, a sama gradnja  kuće trajala je 5 mjeseci.  Obitelj Mrvičić poručila je i kako su izuzetno zadovoljni učinjenim i trenutnim stanjem, te se nadaju novim susjedima.

Poticaj žiteljima

Zadovoljavanje stambenih potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta, a procijenjena vrijednost izgradnje cjelokupne infrastrukture skupa s dvije trafostanice iznosi oko 20 milijuna kuna.

Kao mjeru poticaja, Općinsko vijeće također je donijelo i jednu odluku:

“Općinsko vijeće je donijelo i Odluku o oslobađanju žitelja Općine Sv. Filip i Jakov od plaćanja komunalnog doprinosa do 80 posto za prvu nekretninu, ovisno o broju godina prijavljenog prebivališta na području Općine Sv. Filip i Jakov. Hrvatskim šumama dužni smo isplatiti i iznos od jedan milijun kuna kao naknada za izdvajanje iz šumsko-gospodarske osnove, ističe Pelicarić, dodajući kako se Općina obvezala izgraditi kompletnu komunalnu infrastrukturu te da će ubrzo to i ostvariti.

Osim 24 POS-ova stana te 60 privatnih stambenih objekata, na Rabatinu se također planira graditi i novi dječji vrtić, starački dom, vatrogasni dom, nova općinska zgrada, centar izvrsnosti, a Općina također pregovara s Ministarstvom branitelja za gradnju stanova za branitelje.

 

 

 

 

 

 

Najpopularnije

Biograd: 6 godina neovlašteno koristio vodovodnu mrežu

Dovršeno kriminalističko istraživanje  Policijski službenici Policijske postaje Biograd dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom, kojeg se sumnjiči da se u...
- Promo -

Više od mora i sunca – Biograd će u lipnju dobiti BioSferu

Zbog epidemije koronavirusa rok za provedbu projekta „Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“ produžen je do sredine lipnja 2021. godine. Do tada bit...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će 200 tisuća kuna za božićnice umirovljenicima

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov na nedavnoj održanoj sjednici Općinskog vijeća drugu godinu za redom jednoglasno su prihvatili odluku o isplati...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-48-29241', window); 2. HNL Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-4772-29242', window); Košarka ABA liga Tablice omogućuje SofaScore LiveScore sofa_embed('sofa-standings-embed-2451-24437', window); HT Premijer Liga Tablice omogućuje SofaScore LiveScore ...

Vanjski korisnici školske dvorane mogu koristiti samo vikendom i u večernjim terminima

Uvjeti korištenja školskih sportskih dvorana od strane vanjskih korisnika Korištenje školskih sportskih dvorana od strane vanjskih korisnika može se organizirati samo tijekom vremena kad učenici...
BNM Portal

Povezane vijesti

- Promo -