12.4 C
Biograd na Moru
9/12/2022 09:28

Zadar: Program ususret Danu žena

Najnovije

Kreativan vikend Agrra Creative HUB-a u Biogradu na Moru

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) kroz svoj Agrra Creative Hub ovaj vikend, 10. i 11. prosinca, organizira...

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja,...

HT Premijer liga: Zadar bez problema protiv Alkara

ZADAR – ALKAR 90:66 (27:22, 20:14, 13:17, 30:13) U 10. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra večeras su u Dvorani...

 Društveno kulturni  program ususret Danu žena u Zadru.

Program započinjemo projekcijom dokumentarnog filma Od 3 do 22 u srijedu u 20:30h u Knjigozemskoj nakon kojeg će biti rasprava na temu ženskog, feminiziranog i orodnjenog rada.

U petak, 6.3. u 20:30 h je, također u Knjigozemskoj, događaj Igraj na žene! unutar kojeg će se održati glazbena slušaona kantautorica s hrvatske nezavisne scene. Igrat će se Fierce Women (Strašne žene) i Alias tematski sastavljen ususret Danu žena.

8.3. u nedjelju u 16:00h na Trgu pet bunara održava se Marš – Dan žena Zadar

KSS Antifjaka – http://antifjaka.info/ Mihovila Pavlinovića bb, 23000 Zadar

Međunarodnim danom žena prisjećamo se žena koje su zahtijevale i krvavo nam izborile humanije uvjete rada, kraće radno vrijeme, bolje plaće, pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na slobodno odlučivanje o majčinstvu i pravo na obnašanje svih funkcija u društvu.

Dan žena nije komercijalni praznik niti dan kada nam trebaju ruže i bombonjere. Ružama i bombonjerama ne ispravljate nepravdu nanesenu ostalih 365 dana u godini!

Žene u odnosu na muškarce u Hrvatskoj imaju nižu stopu ekonomske aktivnosti, nižu stopu zaposlenosti, višu stopu nezaposlenosti i nižu mjesečnu zaradu. Žene češće rade na nepuno radno vrijeme uz prekide u radnom odnosu. Žene se ispituje o planiranju trudnoće i odbija zaposliti zbog iste. Žene imaju manji broj godina radnog staža zbog neplaćenog rada koji obavljaju kao majke i njegovateljice u svojim obiteljima. Žene su i dalje neravnopravne na tržištu rada!

U 80% ili više veza zaposlene žene većinom ili isključivo obavljaju sve rutinske (svakodnevne) kućanske poslove. Na svake 4 zaposlene žene njih 3 gotovo samostalno mentalno i emocionalno brinu o kućanstvu u kojem žive sa svojim partnerom. Zbog toga žene često rade pod znatno većim stresom, primorane su pronalaziti dodatne izvore prihoda te nerijetko moraju znatno usporiti napredovanje u karijeri ili obrazovanju. Prema zakonima RH, zakonski skrbnici, najčešće biološki otac i majka, JEDNAKO su odgovorni za brigu o djeci kao i o nemoćnim članovima obitelji, no briga za djecu najčešće je rad koji obavljaju žene.

Femicid u Hrvatskoj čini 25-30% svih ubojstava. U proteklih pet godina 91 ženu ubili su njihovi muževi, bivši muževi, partneri ili druge bliske muške osobe. Od ukupnog broja slučajeva obiteljskog nasilja evidentiranih u sustavu socijalne skrbi, u 72% slučajeva žrtve su bile ženske osobe, a u 87% počinitelji su bili muškarci. Žene u bolnicama proživljavaju bolne postupke bez anestezije, a stotine koje su progovorile o nasilju u rodilištima naziva se preosjetljivima. Žene nemaju pristup informacijama, seksualnoj edukaciji, besplatnoj i pouzdanoj kontracepciji niti siguran i dostupan pobačaj. Nasilje nad ženama je najčešći oblik kršenja ljudskih prava!

Odbijamo trpjeti! Odbijamo šutiti! Dosta nam je proživljavanja života kao sluge i žrtve! Dosta nam je da drugi govore u naše ime, ali ne i u našem interesu!

Borba ima smisla samo ako smo skupa u njoj! Sve žene, sve majke i sve radnice!

Zato dođite u nedjelju da i mi budemo žene koje su se borile za pravdu i osigurale bolji život generacijama žena iza nas!

Nedjelja, 16:00h, Trg pet bunara.

Marš na Marš!

Najpopularnije

Učenici Srednje škole Biograd na Moru sudjelovali na Hackatlonu u Zadru

U organizaciji Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru je za učenike iz sektora strojarstva u sklopu EU projekta „Budi...
- Promo -

Odobreno 864.000 kn za projekt “Rekonstrukcija i opremanje DV Cvitić u Turnju” “

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava NPOO.C3.1.R1-I1.01 Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova,...

Roisin Murphy – Doček Šibenik 2023

Roisin Murphy, najistaknutija članica benda Moloko već drugi put dolazi u Šibenik Nakon koncerta 2018.godine na Tvrđavi Sv. Mihovila, dolazi na trg Katedrale Sv. Jakova za...

Općina Sv. Filip i Jakov osigurat će božićnice za svoje umirovljenike

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane. Božićnica...

Sportske tablice

Nogomet 1. HNL (function (el) { window.addEventListener("message", (event) => { ...

Povezane vijesti

- Promo -